Преди концерта в София Джошуа Бел бе избран за главен гост-диригент в Ню Джърси

Преди концерта в София Джошуа Бел бе избран за главен гост-диригент в Ню Джърси

на Симфоничния оркестър на

От сезон 2025–2026 американският цигулар и диригент Джошуа Бел ще работи като главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Ню Джърси, който ще може да планира и организира дейността на състава до сезон 2028–2029г.

„За първи път свирих със Симфоничния оркестър на Ню Джърси преди повече от три десетилетия и оттогава те заемат специално място в сърцето ми. Последната ми изява с тези музиканти беше особено значима за мен, тъй като имах привилегията да свиря и дирижирам програмата. Развълнуван съм, че продължавам да изпълнявам тази роля на главен гост-диригент през следващите няколко сезона. Нямам търпение да споделя плановете с моите приятели от Симфоничния оркестър на Ню Джърси през сезон 2025-26!“, сподели 56-годишният Джошуа Бел.

През 2011 г. Джошуа Бел бе назначен за музикален директор на Академията "Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс" , наследявайки поста на сър Невил Маринър. През април 2024 г. Академията обяви удължаването на договора на Бел за музикален директор до сезон 2027–2028г.

Световнопризнатият музикант пристига в София за концерт със Софийската филхармония на 14 октомври в зала „България“, който ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Билетите за събитието са изчерпани.

Ключови думи: