Александрина Пендачанска и Александрина Михайлова ще открият 15-тото издание на Опера в Летния театър – Варна

Александрина Пендачанска и Александрина Михайлова ще открият 15-тото издание на Опера в Летния театър – Варна

На 15 юни от 21.00ч. в Летния театър – Варна предстои Гала концерт в памет на Пучини

На 15 юни от 21.00ч. в Летния театър – Варна ще бъде открито 15-тото издание на фестивала Опера в Летния театър – Варна 2024. То ще поднесе на публиката специална селекция, посветена на 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини. Пучиниева музика ще звучи на откриващата Оперна гала (15 юни), с маестро Григор Паликаров и специалното участие на голямата Александрина Пендачанска, както и в премиерата на Триптиха от неговите едноактни опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“ (26 юни) – съвместна продукция с Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия, под палката на Якопо Сипари ди Пескасероли.

В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт ще поднесе на публиката най-емблематичните откъси от безсмъртните творби на двамата композитори. В изпълнение на блестящи солисти в програмата ще звучат арии от Пучиниевите „Тоска“, „Бохеми“, „Манон Леско“, както и от „Саломе“, „Ариадна от Наксос“, „Кавалерът и розата“ и др. на Щраус. Концертът е със специалното участие на примата Александрина Пендачанска. Тематичната оперна гала ще сложи начало на честванията на Пучини, които ще обединят поредица от заглавия, посветени на годишнината на гения.

Редом с харизматичната  Александрина Пендачанска, своето майсторство ще покажат и солистите на Държавна опера Варна тенорът Валерий Георгиев и баритонът Иво Йорданов, а обаятелното сопрано Александрина Михайлова ще излезе за пръв път на сцената на Опера в Летния театър.

Една от любимите възпитанички в майсторския клас на Райна Кабаиванска, тя е шест пъти стипендиант на дарителския фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, с чиято подкрепа учи и в музикалния институт „Веки-Тонели" в Модена. Младото сопрано притежава изключително красив глас, с мек тембър и голям диапазон, с рафинирана динамика на изпълнението от пианисимо до форте. Тези качества ѝ носят награди от международните певчески конкурси „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др. След дебюта ѝ в Софийската опера и балет като Лиу от „Турандот“ на Пучини, Александрина Михайлова излиза за пръв път и на сцената на Ла Скала като Каролина в операта "Тайната сватба" на Чимароза. Младата певица участва и в много концерти, сред които се открояват концертното изпълнение на „Бохеми“ във Филхармоничния театър на Верона, концертът с Томас Хемпсън и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров в зала „България“ през 2021, концертите „Serata Belcanto с артисти от Школата Кабаиванска“ в Академия Санта Чечилия в Рим и в „Опера Бастий“ в Париж през 2023. Александрина Михайлова спечели сърцата и на варненската публика в първата януарска оперна гала 2024 на Държавна опера Варна.

На 15 юни от 21.00ч. в Летния театър – Варна посетете "Оперна Гала“
Диригент Григор Паликаров
Режисьор Сребрина Соколова
Със специалното участие на Александрина Пендачанска

Солисти:
Александрина Михайлова – сопран
Валерий Георгиев – тенор
Иво Йорданов - баритон
Оркестър на Държавна опера Варна
В програмата популярни арии и дуети от Джакомо Пучини и Рихард Щраус.
 
 
През юли и август в рамките на XV издание на Опера в Летния театър – Варна предстоят вълнуващи срещи с оперните бисери на Пучини „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“, в интерпретацията на още две звездни българки, покорили световните сцени. В ролята на Мими от „Бохеми“ ще триумфират Красимира Стоянова на 6 юли и Соня Йончева на 6 август, а на 10 август Соня Йончева ще се превъплъти и в любимата си Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“. 
Ключови думи: