Дьорд Куртаг получава наградата Wolf за 2024 г.

Дьорд Куртаг получава наградата Wolf за 2024 г.

Унгарският композитор Дьорд Куртаг е удостоен с наградата Wolf за изкуства за 2024 г., като стана част от списъка на композиторите, признати от наградата, който включва имената на Оливие Месиен, Кшищоф Пендерецки, Лучано Берио, Дьорд Лигети и Пиер Булез.

«Дьорд Куртаг получава наградата Wolf за брилянтната си дейност като музикант. Неговата работа изследва екзистенциалните ценности на човешкото същество, както и се фокусира върху основните емоции: любов, болка, страх, безпокойство и отчаяние, винаги водени от силното желание за хармония и помирение. "Неговото изкуство (...) отразява миналото и настоящето на историята на западната музика". По този начин изявлението, издадено от Wolf Foundation, с което се отбелязва приноса на Куртаг, се поставя акцент върху неговото „дълбоко влияние върху съвременната музика в световен мащаб“.

От 1978 г. наградата Wolf се присъжда ежегодно на значими фигури в областта на изкуствата, математиката, медицината, физиката, химията и селското стопанство. Наградата за изкуства се раздава в следните категории: архитектура, музика, живопис и скулптура. Призът възлиза на 100 000 долара. Сред класическите музиканти, удостоени с наградата от 1982 г. насам, са Даниел Баренбойм, Пласидо Доминго, Джеси Норман, Саймън Ратъл и Клаудио Абадо.

Ключови думи: