Двата най-нови „Стейнуей“ рояли в София се събират в зала „България“ за концерта на Катя и Мариел Лабек

Двата най-нови „Стейнуей“ рояли в София се събират в зала „България“ за концерта на Катя и Мариел Лабек

Клавирното дуо дебютира на 7 април в зала "България"

Двата най-нови Гранд рояла „Стейнуей“ на София се събират на сцената на зала „България“ на 7 април за концерта на световноизвестото клавирно дуо Катя и Мариел Лабек.

За да отговори на високите професионални изисквания на френските звезди, екипът на Софийската филхармония обедини усилия с Националната музикална академия, където се намира другия нов инструмент, закупен от Академията преди 5 години. И двата рояла са върхът на концертните Грандове - най-честият избор на най-големите пианисти в света. Роялите са одобрени лично от големите пианистки.

В София сестрите Лабек ще представят написания специално за тях Концерт за две пиана и оркестър на Брайс Деснър.

Определят Деснър като рядко явление в съвременната музика. Той е носител на „Грами“ и като класически композитор, и с рок групата „The National“, на която е основател, китарист, аранжор и един от главните автори на песни.

Той има ползотворно сътрудничество с водещи световни оркестри и камерни ансамбли, сред които са имена като композиторите Филип Глас и Стив Ръш, за когото Деснър казва, че е „основният глас на своето поколение“, клавирното дуо Катя и Мариел Лабек, рокизпълнителя Пол Саймън, мексиканския режисьор, сценарист и композитор Алехандро Гонзалес Иняриту и мн.др.. Оркестрациите на Деснър могат да бъдат чути в най-новите албуми на Пол Саймън и на такива популярни попмузиканти като Бон Айвър и Тейлър Суифт.

Определят композициите на Брайс Деснър като интересно съчетания на елементи от барокова музика и фолклор, с елементи от късния романтизъм и модернизъм, както и от минимализма на ХХ век.  Брайс Деснър записва музиката, включваща голям оркестър и 200-членен хор, за шоуто на Луи Вюитон, представено в Лувъра като част от „Седмицата на модата в Париж 2020“.

Много успешно е участието му във филмови продукции, включително номинирани за „Грами“, „Златен глобус“ и други, като „Двамата папи“ на Фернандо Мерей (2019).
Той е „Откритие на годината“ на наградите за световен саундтрак през 2020, и автор на един от най-добрите филми за 2021 според критиците „Хайде, хайде“ на Майк Милс и Джон Райт Сирано

"За първи път срещнах Катя и Мариел Лабек по време на репетициите за концерт на Филхармонията в Лос Анджелис и Густаво Дудамел преди няколко години", споделя композиторът. "Оркестърът представи премиерно едно скорошно мое произведение за с изпълнението на Катя и Мариел в Концерта за две пиана на Филип Глас. През тази седмица в Лос Анджелис се запознах с тяхното невероятно свирене и дълбоко отворена и вдъхновяваща музикална вселена. Наскоро също се бях преместил в Париж и Катя и Мариел бързо щяха да станат второ семейство за мен във Франция. Скоро след това започнахме да планираме бъдещото си сътрудничество, което се материализира с моя Концерт за две пиана".

Билети за изключителния концерт на цени от 30 до 55 лв. са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Ключови думи: