Дуото Аглея Канева и Александър Вичев:

Дуото Аглея Канева и Александър Вичев: "България има нужда от повече маримби"

Младите дарования подготвят първи звукозаписен проект заедно

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с маримба дуото Аглея Канева и Александър Вичев, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
"България има нужда от повече инструменти маримба". Това заявиха по Classic FM младите музиканти Аглея Канева и Александър Вичев. Дуото, което съществува от три години, подготвя първи звукозаписен проект, като влиза в студио на 8 септември. Младите дарования на маримбата в България са номинирани в топ 3, категория "Изкуство" за наградите на Фондация "Енчо Керязов", като на 26 август ще бъдат официални гости на церемонията на Античния театър в Пловдив. До края на годината им предстоят концерти към официалната програма за 100-годишнината на маестро Добрин Петков в Пловдив, Русе, София. На 14 септември само Александър Вичев ще свири на откриването на Фестивала за камерна музика в Габрово, а на 15 ноември в Зала "България" заедно с Аглея Канева ще свири със "Софийски солисти" под диригентството на Константин Добройков.
 
Аглея Канева и Александър Вичев са  на 16 и 15г , учат  в НУМТИ "Добрин Петков" гр.Пловдив със специалност "ударни инструменти". Свирят в представителната камерна формация на училището - Ансамбъл за ударни инструменти "Престо" с преподавател Пенчо Пенчев - носител на наградата "Кристална Лира" 2022 за педагог.
 
С произведенията,  които изпълняват, печелят не само призови места, но и симпатията на публиката.  Участват активно и в Благотворителени инициативи. С големия си талант  и виртуозност развиват активна концертна дейност, като концертният им репертоар е представен пред публика на емблематични сцени в Пловдив ,София,  Шумен , Стара Загора. Сред ключовите им изяви са:
 
- Празничен Майски Концерт на "Симфониета Шумен" с диригент Левон Манукян;
- Концерт " Небесни съзвучия"на Общоарменски благотворителен съюз- "Парекордзаган" AGBU София , AGBU SOFIA CHAMBER ORCHESTRA с диригент Левон Манукян на Античен комплекс Сердика (Ларгото );
-  Концерт  в къща - музей "Борис Христов" София ;
- Гала концерт на "Младежка платформа PROGRESSIVE ;
- Концерт част от XIV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"Римски Стадион - Пловдив 
- Благотворителни концерти в Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора 
- Специални гости на гала концерта на предаването "Вечната музика" на Българската Национална Телевизия
- Великденски концерт в Зала Биад -София за Crescendo Bulgaria 
- Концерт на Лауреати от национални и международни конкурси през 2022 в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" София
- Концерт  „Палитра на мира" в Католическа енория „Свети Йосиф", част от Седмицата на междурелигиозна хармония и толерантност World Interfaith Harmony Week(WIHW) 
- Благотворителен концерт на джаз музиканта Боби Вълчев в City Mark Art Center - София
 
През 2022 перкусионното  дуо спечели приза Absolute Winner - Първо място, категория "Камерни формации" от Международния конкурс в Смедерево, Сърбия The arts appreciation society ULJUS; завоюваха и Първа награда в категория "Формации" от Национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора, както и получиха Първа награда от VIII конкурс за ударни инструменти Пендим - Пловдив и др. Миналият месец спечелиха 1 място на Iscart International music colpetition - Lugano , Switzerland и бъдещо сътрудничество.

 
Александър Вичев свири от 6-годишна възраст. Има богат концертен опит, който включва изпълнения на музиката на Сежурне с Шуменска филхармония и с Разградска филхармония, както и участия в майсторски класове в  Русе, Амстердам, Грац, Виена.Носител е на приза "Млад музикант на годината'2021" на БНР.
 
Аглея Канева е не само отдадена на ударните инструменти, а също така пее поп и джаз музика. Има много първи награди и призови отличия от международни и национални музикални конкурси.
 
Най-голямата награда на перкусионното дуо Аглея и Александър са аплодисментите на публиката . 
Най-добрата мотивация за тях са отличията и наградите, които са оценка и удовлетворение за труда и всеотдайността към това, което правят с много любов!
Ключови думи: