Дуо Шаминад омагьосаха публиката в София
Снимка: Ambasciata d'Italia

Дуо Шаминад омагьосаха публиката в София

По случай Деня на Данте на 25 март Дуо Шаминад изнесе концерт, организиран от Италианското посолство в София и Италианския културен институт. Събитието се проведе в СГХГ с вход свободен. Ден по-рано талантливите  инструменталистки свириха в Резиденцията на Италия в столицата.

Снимка: Ambasciata d'Italia

Флейтистката Катерина Д’Аморе и пианистката Антонела де Винко представиха две изискани програми в двете музикани вечери.

Снимка: Ambasciata d'Italia

 

Пред гостите от дипломатическия корпус и италианския бизнес, поканени от италианския посланик Н.Пр. Джузепина Дзара, дуото представи програма с акцент върху филмовата музика. 

Снимка: Ambasciata d'Italia

Вълшебните интерпретации, както и майсторските аранжименти на творби на Нино Рота, Енио Мориконе, Карлос Гардел впечатлиха изисканата публика, която ги възнагради със заслужени аплодисменти. 

Снимка: Ambasciata d'Italia

 

В градската галерия очарователното италианско дуо поднесе програма с произведения на Гаетано Доницети, Джоакино Росини, Салваторе Папалардо, Джулио Качини, Никола Пиовани, Емануеле Кракамп, мелодии от неаполитански песни. и др., в авторски аранжименти за флейта и пиано.

Снимка: Ambasciata d'Italia

Дуо Шаминад, чието име идва от френската пианистка и композиторка Сесил Шаминад, се ражда от срещата на две утвърдени музикантки от регион Кампания, които имат голям опит в Италия и чужбина. Катерина Д’Аморе и Антонела Де Винко действително са свирили за важни концертни институции, получавайки единодушното одобрение на публиката и критиката.

Антонела Де Винко получава диплома по пиано под ръководството на Маестро К. Лапеня, след което се усъвършенства при Маестро Ф. Медори и концертиращата пианистка Л. Де Фуско. Посещавала е различни майсторски класове, провеждани от Mаестро Ф. Скала, Р. Ризалити и Б. Петрушански. През 2006 г. завършва „Музикални дисциплини и пиано“ със специализация в Консерваторията „Сан Пиетро а Майела“ в Неапол. Нейната дълга концертна кариера я отвежда в Аржентина, Мексико, Съединените щати, Канада и Япония.

Катерина Д’Аморе завършва „Музикални дисциплини“ с пълно отличие в Консерваторията „Чимароза“ в гр. Авелино. След това посещава тригодишния курс за усъвършенстване в престижната „Италианска академия по флейта“ в Рим, който завършва с отличен успех под ръководството на Маестро Р. Гийо и единодушно печели първа награда на конкурса на Академията.

Де Винко и Д’Аморе са свирили заедно по много поводи, сред които в Комо за Фестивала на Беладжио; в Ариано Ирпино в рамките на културните дейности, подпомагани от научноизследователския център Biogem (Биоджем); в Ночи (Бари) като част от международните инициативи, свързани с концерти, конкурси и събития; в Неапол за фондация „Наполитано“; в Козенца за фестивала Есенния музикален фестивал; в Парма по време на Фестивала Slow Flute (Слоу Флют); както и в Матера, Потенца, Капри, Сполето и Терни за международните музикални инициативи.

Ключови думи: