Дудамел ще ръководи Нюйоркската филхармония от 2026г.

Дудамел ще ръководи Нюйоркската филхармония от 2026г.

Новината потвърдиха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА

Венецуелецът Густаво Дудамел ще напусне Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, за да ръководи Нюйоркската филхармония , съобщи 42-годишният маестро в изявление, разпространено във вторник в профилите му в социалните мрежи. Дудамел ще влезе в правомощията си от сезон 2026/2027, когато ще оглави оркестъра, основан през 1842 г. 

„Днес за мен е чест да бъда обявен за следващия музикален и артистичен директор на Нюйоркската филхармония и така да вървя по стъпките на Густав Малер, Артуро Тосканини и Ленард Бърнестейн.  Благодарен съм на моето любящо семейство от Филхармонията в Лос Анджелис, че ми помогна да уча и да израствам чрез безброй предизвикателства и успехи", заяви Дудамел в неговия профил в Twitter. Той цитира великия испански поет Федерико Гарсия Лорка: "Всяка стъпка ни води към нов свят". 

Дудамел дебютира с Нюйоркската филхармония през 2007 г. Настоящият изпълнителен директор на оркестъра Дебора Борда също беше начело на Филхармонията в Лос Анджелис, когато Дудамел беше избран за неин титуляр в "Града на ангелите".

Договорът на Дудамел е за срок от 17 години. Включването му начело на Нюйоркската филхармония дава отговор на едно от най-големите неизвестни, тъй като ръководното място в Ню Йорк беше вакантно, откакто през 2021 г. Яп ван Зведен обяви намерението си да напусне оркестъра след сезон 23/24.

Припомняме, че от април 2021 г. Густаво Дудамел е и музикален директор на Парижката опера.

Ключови думи:
@