Drop Down Community преди MozArt фестивал в Правец -2021г.: „Искаме културата в България да се развива“

Drop Down Community преди MozArt фестивал в Правец -2021г.: „Искаме културата в България да се развива“

Солист на концерта им на 20 август ще бъде Лия Петрова

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Милен Максимов, Кристина Хинова и Теодора Атанасова от Drop Down Community в звуковия файл под снимката с включени музикални изпълнения!

С младежка енергия ще бъде заредено XVII-тото издание на MozArt фестивал в Правец. На 20 август, петък, от 20.30ч. на сцената на RIU Pravets Golf & SPA Resort ще се качат музикантите от Drop Down Community. „В нашето име не съществува думата „оркестър“, защото сме общество от приятели, обединено от идеята да свирим заедно и след това, сме професионални музиканти“, призна в ефира на Classic FM radio концертмайсторът Милен Максимов.  „Освен че сме млади, енергията и професионализма ни се усеща“, допълни цигуларката Кристина Хинова. „Всеки от нас в различни състави, но което ни събира заедно е общата ни кауза. Незаменимо е усещането да свириш с хора, на които сърцата им горят по един и същи начин за музиката...В България има шансове за развитие и да покажеш своите цели. Затова сме се обединили- за да покажем, че не всичко е загубено. Искаме културата в България да се развива“, подчерта Кристина Хинова.

Drop Down Community ще гостуват за втори път на фестивала в Правец, а солист ще бъде цигуларката Лия Петрова.  „Всички следим нейната страхотна кариера на световните сцени. С Милен и с Лия сме съученици от НМУ, завършили сме заедно и също сме много добри приятели. Тя ще изпълни „Годишните времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола. Той ги пише в разстояние на 5 години. Първоначалният вариант е бил с квинтет- цигулка/виола, пиано, ел.китара, контрабас и бандонеон. Почти 30 години по-късно Леонид Десятников прави транскрипцията за струнен камерен оркестър, която ще изпълним“, разказа Кристина Хинова.

Друг акцент в програмата е пиесата „Organum Light” на една от най-търсените съвременни композиторки  - Добринка Табакова.  „За първи път ще свирим нейна творба. Нямаме търпение да започнем репетициите“, споделя виолончелистката Теодора Атанасова. Дивертименто във фа мажор от В.А. Моцарт и „Антични арии и танци“ от Оторино Респиги ще допълнят музикалното преживяване за публиката.

Билети за концерта на Лия Петрова с Drop Down Community, както и за останалите фестивални прояви са налични в системата на Ивентим.

Drop Down Community са свирили на нетрадиционни за класическата музика локации, като например в нощен клуб или в пещера. Следващият им нестандартен проект е озаглавен „Петте елемента“. Студийните записи вече са реализирани, а в момента се заснемат видеоклиповете, които се очаква да се появят в края на септември 2021г. Автор на музиката е Иво Паунов, а режисьор е Васил Къркеланов.

„Всички имаме мисли, свързани с опазването на околната среда. Проектът е свързан с 4-те стихии /огън, земя, въздух и вода/, които са навсякъде около нас, но е добавен и пети елемент- пластмасата. Това е един от основните проблеми на нашето съвременно общество, с който смятаме, че всички ние трябва да се борим и да сме по-осъзнати в бъдеще“, заяви Теодора Атанасова.

Ключови думи: