Допълнителни билети за концертите на Виенския симфоничен оркестър в Пловдив

Допълнителни билети за концертите на Виенския симфоничен оркестър в Пловдив

На 9 и 10 септември 2022г. в Античния театър в Пловдив

Официалният оркестър на град Виена  пристига за първи път в България за два концерта на 9 и 10 септември в Античния театър в Пловдив. Световноизвестният състав ще свири под палката на маестро Найден Тодоров. Солист в първата част ще бъде цигуларят Марио Хосен.

Поради големия интерес към събитието организаторите от Сдружение „Тракия“ и Община Пловдив пускат допълнителни билети в системата на Грабо. В следващите три дни почитателите на класическата музика могат да закупят билети на ексклузивната цена от 60 лева.

Специално за родната публика виенските симфоници са подготвили и произведение на Патриарха на българската класика Панчо Владигеров. Програмата включва още: Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен "Watschenkonzert" от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Дебюси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада.

Сред солистите, с които ще работят през сезон 2022/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния театър на Пловдив! Станете свидетели на историческата среща между творци от Виена и Пловдив - два града, с многовековни традиции в културата!
Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

Билети за историческите концерти: https://grabo.bg/vienski-orkestar-0vf79d

и на https://www.eventim.bg/bg/bileti/wiener-symphoniker-plovdiv-ancient-theatre-581630/event.html

Ключови думи: