Доминго открива академия и театър за сарсуела
Снимка: zarzuelaporelmundo.org

Доминго открива академия и театър за сарсуела

В Мадрид

Пласидо Доминго отваря нова страница в представянето на испанската сценична музика и обяви създаването на академия и театър за сарсуела в Мадрид. Намеренията му ще се осъществят чрез фондация Adiprope /Асоциация за разпространение и популяризиране на световното наследство в Испания/, на която Доминго е патрон. Световноизвестният испански тенор, диригент и оперен администратор ще постави началото на двете институции, посветени на този специфичен музикално-сценичен жанр, като ги разположи в своя роден град Мадрид. Те ще носят имената неговите родители – високо признати певци на сарсуела: Доня Пепита Ембил де Доминго и Дон Пласидо Доминго Ферер.

Албум на Доминго от 1987г.
Снимка: rateyourmusic.com

Доминго направи съобщението още на 18 юли 2022г., при учредяването на фондацията Adiprope, въпреки че за тази идея бе говорил и по-рано. Сега целта, с която се учреди фондацията, бе да се постави фокус върху традиционната култура на Испания, но и да се съдейства за признаването на сарсуелата като „нематериално културно наследство“ на ЮНЕСКО. „По време на церемонията Доминго си спомни как на 15-годишна възраст и след като имитира баща си, пеейки романса от „La del Soto del Parral“/популярна сарсуела в две действия от 1927г., бел.ред./ неговата  майка избухва в сълзи и признава, че той може би има талант за испанския жанр“, научаваме от официалния сайт на артиста. „Ето защо, аз се считам преди всичко за певец на сарсуела и искам новите поколения да я ценят и изпълняват“, коментира самият Доминго.

Намеренията на 81-годишния тенор, започнал някога като баритон, днес се осъществяват и заради дълбоката му връзка с този жанр. В началото на кариерата си той е пял именно сарсуела, която през целия си живот след това не е спирал да популяризира. Изпълнявал е жанра в най-престижните театри по света, а в конкурса Operalia, създаден от него, дори има специална категория за интерпретация на сарсуела. „Тя ме съпътства през целия ми живот, откакто съм бил в люлката, връща ме към моите корени. Когато изпълнявам сарсуела, това поддържа живо творчеството на моите любими родители, а и на композиторите, някои от които имах късмета да срещна. Радостно е да видя как сарсуелата ангажира публиката по целия свят!“, бе признал по-рано тази година Пласидо Доминго.

Ключови думи: