Догодина Рикардо Мути ще дирижира Новогодишният концерт на Виенската филхармония

Догодина Рикардо Мути ще дирижира Новогодишният концерт на Виенската филхармония

82-годишният италиански маестро

През 2025 г. се навършват 200 години от рождението на Йохан Щраус-син. За да отбележи този важен юбилей, Виенската филхармония отново покани Рикардо Мути да дирижира традиционния Новогодишен концерт на авторитетния оркестър.

Артистичното сътрудничество с маестро Мути, което започва през 1971 г., дава началото на повече от 500 съвместни концерта, включително шест Новогодишни концерта, абонаментни концерти на Виенските филхармоници, юбилейни концерти, гостувания и турнета, както и множество оперни постановки. Специален акцент на сезон 2024 ще бъдат концертите под палката на Мути в чест на 200-годишнината от написването на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Ръководителят на Виенската филхармония Даниел Фрошауер подчертава специалното значение на диригента за оркестъра: „Рикардо Мути заема изключително място в историята на Виенската филхармония повече от 50 години. Като почетен член на оркестъра от 2011 г., той помага за оформянето на репертоара и специфичното звучене на ансамбъла по уникален начин".

Това ще бъде седмият път, в който вече 82-годишният италиански маестро ще посрещне Новата година на пулта на Виенската филхармония. Предходното му участие беше през 2021 г., когато концертът се проведе без публика поради пандемията.

 

Ключови думи: