Днес започва 17-тото издание на Фестивала „Изкуството на барока“

Днес започва 17-тото издание на Фестивала „Изкуството на барока“

От 26 септември до 29 ноември 2023г.

На 26 септември от 19.30ч. ще се проведе откриващият концерт от 17-тото издание на Фестивала „Изкуството на барока“. „Неустоимият звук на кларинета” ще звучи в подкуполното пространство на Ларгото, съобщават организаторите. Изпълнителите са Франческо Спендолини – кларинет (Италия) и Фестивален струнен квартет в състав: Зефира Вълова - цигулка Елена Ганова - цигулка Евгения Бауер - виола Людовико Минази - виолончело. В програмата са включени творби на Андреас Ромберг (1760 - 1821) -Кларинетен квинтет оп. 57 Allegro, В. А. Моцарт (1756 - 1791) - Струнен квартет в си бемол мажор К.589 Allegro - Larghetto - Menuetto - Allegro assai,  Леополд Кожелюх (1747 - 1818) - Концерт за кларинет и оркестър в си бемол мажор No. 2 Andante moderato,  В. А. Моцарт Кларинетен квинтет в ла мажор К. 581 Allegro - Larghetto - Menuetto - Allegretto con Variationi. Билети на касите на EasyPay и в EpayGO

Концертът „Божественият глас“ е на 28 септември в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ и с Дейвид МакКюн – бас (Канада), и Фестивален камерен ансамбъл. Те ще изпълнят творби от Бибер, Брунс и Поле.

„Амадис” – опера от Хендел, ще звучи на 12 и 13 октомври в Софийската опера със солисти Карлота Коломбо – сопран (Италия), Румяна Костова – сопран, Маргерита Мария Сала – контраалто, (Италия) и Рафал Томкиевич – контратенор (Полша). Зефира Вълова е концертмайстор. Същото произведение ще бъде представено на 29 октомври в адаптация за деца.

„Барокови увертюри“ ще звучат на 8 ноември в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) с ансамбъл „Маски“ от (Франция) и Оливие Фортен – чембало. Те ще изпълнят творби на Рамо, Телеман и Бах.

Концертът „Знаменити изпълнители“ на 12 ноември в аулата на СУ представя Алекси Косенко – флейта (Франция), Кристоф Коан – виола да гамба (Франция), Александър Николаев – флейта, и Николай Стойков – клавесин. Програмата е с музика на Льоклер и Блаве.

„Пътешествие с Телеман“ предстои на 25 ноември в СГХГ с Ерик Босграаф – блокфлейта (Нидерландия) и триото FiloBarocco (Италия). 

„Съвременни интерпретатори на Бах“ е мотото на концерта на 6 декември в СГХГ. Участват млади солисти, носители на награди от международни конкурси и фестивален струнен квартет.

В „Заветът на Корели“ на 10 декември в Аулата на СУ ансамбъл „Арканджело“ представя младите камерни музиканти Яоре Талибар – цигулка, и Мадлен Буису – виолончело. Участват също Гийом Халденванг – чембало, Явор Генов – лютня, и Зефира Вълова – цигулка.

Предвидени са и няколко образователни прояви. На 7 ноември ще има открита репетиция на ансамбъл „Маски”, от 21 до 24 ноември – уъркшоп с ученици от НМУ („Цигулкови творби от Бах“), а на 29 ноември концертът „Съвременни интерпретатори на Бах” е с участието млади солисти, носители на награди от международни конкурси.

Ключови думи:
@