"Софийски солисти" отбелязват 60 години на сцената

Проф. Пламен Джуров гостува в Classic FM radio

Чуйте какво сподели диригентът Пламен Джуров в звуковия файл под главната снимка от предаването "Съботното сутрешно кафе" с Радостина Узунова!
 
С поредица от 4 концерта Камерен ансамбъл "Софийски солисти" ще отбележи своя юбилей. 60 години от първия концерт на авторитетните музиканти ще бъдат чествани 
на 19 март 2022г. в зала "България" от 19ч.
Солисти: Виктория Василенко – пиано, Явор Желев – флейта, Слав Славчев – английски рог
Програмата включва Й. С. Бах - Бранденбургски концерт №3, Й. С. Бах - Концерт за пиано в ре минор, Артур Онегер - Камерен концерт за флейта, английски рог и струнни и
Лазар Николов- Концерт за струнни.
Билети на касата на зала „България” и eventim.bg
 
 Камерният ансамбъл „Софийски солисти” успява да създаде свой специфичен, индивидуален стил на интерпретация, но и си спечелва място в сърцата на милиони зрители и слушатели. Изкуството на „солистите” намира път към всеки – може би защото по един неповторим начин съчетава високи художествени критерии и достъпност, многообразие на репертоара и неговото изискано поднасяне. Името на ансамбъла и неговият диригент Пламен Джуров са синоним на безупречен професионализъм, а всяка тяхна поява на сцената е белязана от атмосфера на празничност и неизменно се превръща в събитие.
 
Историята започва от група млади оркестранти от състава на оркестъра на Софийската опера, които решават да се съберат, за да свирят в струнен оркестър. Първата репетиция е през месец ноември 1961 година, а на 19 март 1962 г. с огромен успех е изнесен и първият концерт на музикантите, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича „Софийски камерен оркестър”, а по-късно е назован от своите основатели „Софийски солисти”, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и да записва за известни звукозаписни компании за грамофонни плочи.  По образец на някои световни камерни оркестри музикантите оформят и своя модел: съставът е само от мъже, заради по-добрата сценична активност свирят прави (с изключение на ниския щрайх). Това е време, в което в Европа има малко подобни струнни ансамбли, а в България това е първият.  За постоянен диригент на "Софийски камерен оркестър" е назначен Васил Казанджиев, който ръководи състава от 1964 г. до 1978 г. Следват първите големи успехи и признания на престижни международни сцени и фестивали, първите задгранични турнета и записи за известни грамофонни фирми. Оркестърът вече е с името "Софийски солисти". След Казанджиев няколко концерта дирижира Марин Големинов. В периода 1979 – 1988 г. диригент на камерния ансамбъл е Емил Табаков. В сценичните изяви на ансамбъла се включват и по-опитни диригенти като Константин Илиев и Добрин Петков. От 1988 год. насам камерният ансамбъл „Софийски солисти” е ръководен неизменно от Пламен Джуров. Съставът на оркестъра, който наброява 13 души, и който през първите 16 години след създаването си изобщо не е бил променян, и досега е с много ограничено „текучество”. За 60 години членове на ансамбъла са били само 56 български инструменталисти. 

„Софийски солисти” е състав, който отдавна си е извоювал трайно място в културния живот на България. Невероятно обширният им репертоар – от 15 век до новонаписани произведения, яркото им сценично присъствие и ювелирното съвершенство на интерпретациите им ги правят любимци както на публиката, така и на критиката. Ансамбълът съчетава в едно традиции и новаторство, уважение към утвърдените авторитети и подчертан стремеж към подпомагане на младите таланти. „Софийски солисти” са работили в всички значими български музиканти – композитори, диригенти, солисти. Особено активна е тяхната творческа връзка с Марин Големинов – като композитор и диригент. И досега постоянен партньор на състава е Минчо Минчев. Но и редица млади музиканти имат първите си опити с оркестър именно със „солистите”. Ансамбълът многократно е правил интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. За своя мисия "Софийски солисти" приемат изпълнението и популяризирането на съвременната българска музика. Вдъхновители са за създаването на десетки стойностни произведения от Любомир Пипков, Константин Илиев, Лазар Николов, Александър Райчев, Димитър Тъпков, Симеон Пиронков и др. На оркестъра посвещават творби и неговите трима диригенти и талантливи композитори – Васил Казанджиев, Емил Табаков и Пламен Джуров, а има и редица произведения за състава, написани от чужди автори. Майсторският стил на музициране и богатите изразни възможности на ансамбъла в унисон с композиторските търсения през 60-те години на 20 век имат благотворната роля за раждането на нова жанрова разновидност в българската симфонична музика – камерния симфонизъм. От 2009 год. по инициатила на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите три издания досега са участвали над 140 композитори от повече от 30 страни.


Славният летопис на състава наброява над 3000 концерта в България и по целия свят, както и многобройни записи и участия в телевизионни и радиопредавания. „Солистите” са еднакво обичани и ценени както в Европа, така и в САЩ, Канада и Япония. В историята на състава има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели – включително и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, Хаваите, Русия и обратно в София. Със сигурност няма страна в северното полукълбо на планетата, в която „Софийски солисти” да не са свирили, и то многократно. Но където и да са по света, те винаги охотно се завръщат в родината, при своята любима българска публика. Защото именно взаимността между изпълнители и слушатели поражда онази магия, която остава да тиае в залата и след концертите на ансамбъла и кара публиката с нетърпение да очаква всяка негова следваща изява.

Следващите концерти за юбилея на „Софийски солисти"  са планирани за следните дати през 2022г.:

- 20 април в Централния военен клуб, диригент – Георги Патриков, солисти: Симона  Кодева – сопран, Виктор Теодосиев – валдхорна;

- 8 май в зала "България", диригент – Найден Тодоров, солисти: Надежда Цанова – пиано, Петър Македонски – тромпет;

- 13 май в зала "България", диригент – Емил Табаков, солист: Минчо Минчев – цигулка.

Ключови думи: