Днес е националната премиера на „Дворецът“ на Роман Полански в зала 1 на НДК

Днес е националната премиера на „Дворецът“ на Роман Полански в зала 1 на НДК

В рамките на "Синелибри"

Предстои празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма на кино-литературния фестивал "Синелибри" 2023, когато зрителите ще имат възможност да се срещнат с престижното международно жури. Тя ще се състои на 20 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. В състава на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм по литературна творба тази година влизат: френската режисьорка Леа Тодоров, чийто филм „Мария Монтесори: Новата жена“ е част от паралелната програма на фестивала; изтъкнатият канадски продуцент и кастинг-режисьор Бруно Розато, испанската филмова звезда Карла Нието и един от най-обичаните и награждавани български актьори - Иван Бърнев. Президент на журито на деветото издание на кино-литературния фестивал е световноизвестният американски актьор и продуцент Уилям Болдуин, който има в кариерата си не една и две роли във филмови адаптации на литературни произведения.

Непосредствено след тържественото връчване на отличията в състезанията за игрален и документален филм ще бъде излъчена фарсовата черна комедия „Дворецът“ по случай 90-ата годишнина от рождението на режисьора Роман Полански.  Прожекцията ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция.

Никой не би посмял да отрече гениалните постижения на Полански в областта на филмовото изкуство и майсторската му работа по адаптирането на литературни произведения и пиеси на голям екран през годините. Достатъчно е да споменем заглавия като „Офицер и шпионин“, „Тес“, „Писател в сянка“, „Касапница“, „Горчива луна“, „Деветата порта“, „Бебето на Розмари“. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход е носител на всички големи киноотличия, включително „Оскар“, „Златна палма“, „Златна мечка“, BAFTA, „Сезар“ и „Златен глобус“.

Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел – разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой: преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански. „Дворецът“ ще бъде излъчен у нас непосредствено след световната си премиера на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Съсценаристи на Роман Полански са Йежи Сколимовски и Ева Пиасковска. В главните роли ще видим неотразимата Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда.

Фестивалът "Синелибри" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Ключови думи: