Диригентът Роджър Норингтън се оттегля от сцената

Диригентът Роджър Норингтън се оттегля от сцената

На 87 години

 Един от най-възрастните диригенти на нашето време Роджър Норингтън решава да сложи край на кариерата си.  87-годишният маестро ще го направи идния четвъртък, 18 ноември, на диригентския пулт на Royal Northern Sinfonia по време на концерт в английския град Гейтсхед. В програмата ще бъдат изсвирени различни произведения на Хайдн, включително Симфонии № 103 и 101 "Часовникът".

„Наслаждавах се на всяка минута от тези над 60 години с едни от най-прекрасните и талантливи музиканти в света. Дойде времето да сляза от подиума и се радвам да прекарам последния си концерт като диригент”, заяви Норингтън, заедно с когото на сцената ще се качат сопраното Сюзън Гритън и клавесинистът Стивън Дивайн.

Роджър Норингтън е роден в Оксфорд на 16 март 1934 г. и е ученик на Ейдриън Боулт. Преди да се посвети на дирижирането, той работи като цигулар и тенор. През 1978 г. Норингтън основа London Classical Players - една от първите английски оркестрови формации, които свирят с оригинални инструменти и нотни текстове (от това време са и ансамбли като Академията за старинна музика на Кристофър Хогууд, The Еnglish Concert  на Тревър Пинок и Английски барокови солисти на Джон Елиът Гардинър). Той също така многократно дирижира четвъртият значим оркестър за исторически изпълнения в Обединеното кралство по това време - Оркестъра на eпохата на Просвещението (OEA). Именно OAS привлече музикантите от London Classical Players, когато съставът се разпадна през 1997 г.

Норингтън заявава, че оттеглянето му от сцената не е решение, взето „за една нощ“. „Реших го по време на локдауна заради Covid-19, който считам за сравнително приятен. Аз съм на 87 години и мисля, че може би това е достатъчно. Някои от приятелите ми се пенсионираха на 65 или дори по-рано, а аз издържах 20 години по-дълго от тях “, заяви Норингтън в интервю за Баварското радио.

По думите му, най-хубавият му спомен, който му остава, е от Night of the Proms, когато BBC събра аудитория от 3 милиона души. Що се отнася до бъдещето, Норингтън посочва защо мнозина във Великобритания го смятат за „най-любезния човек в музиката“: „След 60 години на подиума, сега мисля, че ще имам време да послушам компактдиск и да чета . Ще се посветя само на семейството си. Живеем на прекрасно място, откъдето се вижда Ламанша и Националния парк Дартмур. И не, няма да пиша мемоарите си, защото не съм толкова интересен”.

Ключови думи: