Диригентът Найден Тодоров: „Докато помним миналото, няма да допуснем то да бъде повтаряно”

Диригентът Найден Тодоров: „Докато помним миналото, няма да допуснем то да бъде повтаряно”

На 10 февруари от 19 часа в Зала "България"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с маестро Найден Тодоров в звуковия файл под главната снимка!

„Това е музика, която е огромно предизвикателство за оркестъра и диригента, но приятна за слушане от публикaта. Най-богата от идеи е третата част, която дава оптимистичен завършек.”  Това сподели в ефира на Classic FM radio маестро Найден Тодоров, под чиято диригентска палка ще се проведе концерта на Софийската филхармония със солист Юлиан Рахлин. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович и прочутата симфония "Матис - художникът" на немския композитор Паул Хиндемит.

Според Тодоров, „музиката е толкова добра, че оригиналната идея остава назад. Това е било много специално време, което всички ние се надяваме да не се повтори. Време, когато да си неариец е било престъпление; време, когато може да напишеш такова произведение и да се яви министър на пропагандата като Гьобелс, който да забрани изпълнението му.” Диригентът и директор на музикалната институция изрази безпокойството си обществото да не тръгне в тази посока. „Затова неслучайно се обръщаме към такива произведения, защото вярвам, че докато помним миналото, ние няма да допуснем то да бъде повтаряно".

За концерта, който ще се проведе тази вечер, 10 февруари, от 19 часа в Зала „България", Тодоров отбеляза следното:  „Представяме 2 тероризирани произведения от властите на народа- сталинисткия СССР и нацистка Германия. Когато забележим,  че започват удари към изкуството, трябва да очакваме удари към цялото общество.”

От 90-те години досега Найден Тодоров осъществява десетки успешни творчески проекти и се утвърждава както у нас, така и по най-престижните сцени по света. Професионалният му път минава през Средното музикално училище в Пловдив (1993). На 16-годишна възраст прави диригентския си дебют и създава Младежки оркестър „Пловдив”, с който реализира няколко европейски турнета. В България учи дирижиране при Кръстю Марев и Александър Владигеров. От 1993 е студент на Урош Лайовиц и Карл Йостерайхер във Виенския университет; от 1996 специализира в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. Завършва магистратура в Нов български университет (2001), докторантура в Лондонския университет (2004) и културен мениджмънт в Нов български университет (2013). Стипендиант е на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, Ротари клуб – Виена (1995-1997) и на Швейцарската фондация „Георг Вахтер” (1996-1998). Лауреат е на награди от Националния конкурс „Св. Обретенов”, конкурс за чешка музика, Словашки музикален фонд (Специалната награда), Фондация „Боргезе”; на наградата „Здравко Манолов”. Има записи за над 100 компактдиска и участия в радио и телевизионни продукции. Гостува на фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, Съединените щати.

През 2006 дебютира с Берлински симфоничен оркестър и осъществява турнето му в най-големите градове на Япония. По покана на диригента Михаил Ангелов Н. Тодоров е художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество в Бургас (2003-2005) и на хор „Дунавски звуци“ в Русе. През периода 2005–2017 той е директор на Държавната опера в Русе. Със Симфоничния оркестър на Русе записва няколко компактдиска, последният от които е с произведения на Панчо Владигеров за фирмата Naxos. Има издаден DVD от концерт в Букурещ с Русенската филхармония и Джон Лорд. С балета на Русенската опера предприема различни турнета в Италия, Южна Корея и ОАЕ (Дубай). Емблематична остава оперната постановка на „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович под режисурата на Вера Немирова, отразена в специално предаване по австрийската телевизия, както и на страниците на списание „Die Opernwelt“. За работата си с Русенската опера Тодоров получава различни отличия, сред които няколко „Кристални лири”, „Златна книга”, „Емил Чакъров“, „Музикант на годината”, а през 2016 е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Русе. През 2009 изнася първия си концерт в зала „Чайковски” в Москва с филхармоничния оркестър на град Ярославл. През 2010 дебютира във Виенската Volksoper, дирижирайки спектаклите на „Лешникотрошачката” на Чайковски с Виенския държавен балет.

Води води курсове по оркестрово дирижиране в България, майсторски класове в Португалия и Испания. Участва в жури на Международния конкурс за диригенти „Син Дунав“ (2013) и го председателства (2016). През 2019 е председател на жури на певческия конкурс „Гена Димитрова“. Дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри и оперни състави в Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ. Участва в международни кросоувър проекти, между които поредица концерти с Джон Лoрд (кийбордист на Дийп Пърпъл), специални проекти с американската поп-певица Анастейша, Дуги Уайт (Рейнбоу) и концерти със звезди от мюзикъла като Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка. През 2019 Disney организира първото голямо концертно представяне на „Междузвездни войни“ („Star Wars in a Concert“) в най-големите градове в Китай с участието на Софийската филхармония и Н.Тодоров.

В България работи с всички симфонични оркестри и оперни театри. Със Софийската филхармония работи от 2001, от 2004 е неин постоянен гост-диригент и главен гост-диригент, от началото на 2017 година е избран за неин директор. За изпълнението си на Втора симфония от Густав Малер със Софийските филхармоници (2005) Тодоров получава своята първа „Кристална лира”. През същата година осъществява нов запис на Националния химн на България със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. За популяризирането на българската музика със Софийска филхармония получава наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“ и наградите „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и мн.др.

През 2008 заедно със Софийската филхармония и солистите Светлин Русев, Людмил Ангелов и Борислав Йоцов, Найден Тодоров дебютира в залата на ЮНЕСКО в Париж. От 2018 като част от образователната политика на филхармонията Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“. В началото на 2018 той дирижира Софийската филхармония на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов. Отново със Софийската филхармония дебютира в Златната зала на Мюзикферайн - Виена.

В концертите си работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер, Петер Рьозел, Юрий Башмет, Патриция Копачинска, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин и мн.др. През 2019 е избран от слушателите на Българското национално радио за втори път за „Музикант на годината“.

Ключови думи: