Диригентът на Херсонската филхармония Юрий Керпатенко е бил убит
Снимка: ukrinform.ru

Диригентът на Херсонската филхармония Юрий Керпатенко е бил убит

С автоматично оръжие

В Херсон главният диригент на Херсонската областна филхармония Юрий Керпатенко е бил застрелян. Според сведения на журналисти, той е бил прострелян в дома му с автоматично оръжие, заради отказ да сътрудничи на руската окупационна администрация в града. „В навечерието на убийството му, след като получиха нов отказ, те казаха: „Ще дойдем при вас отново“… Върнаха се и просто го застреляха там. Бих искала цяла Украйна да знае за това. Той беше много талантлив диригент и преди всичко, аранжор“, написа кореспондентът на TSN Олена Ванина. Юрий Керпатенко, подобно на много други жители на Херсон, се е съпротивлявал на руската окупация и по думите на Ванина, „като принципен човек, той решително отхвърляше всички посегателства на окупаторите и техните поддръжници, да бъде привлечен към сътрудничество с тях“, свидетелства тя. Към Херсонската филхармония е имало интерес от страна на окупационните части още от през пролетта и на някои от ръководните постове са били назначени лица, заели страната на руските нашественици. В социалните мрежи оркестранти са споделяли, че са били заплашвани с цел да преминат на руска страна, съобщава платформата за кримски независими журналисти Nжир media.

 „Юрий Керпатенко бе един талантлив музикант, диригент, аранжор, който правеше оркестрации за множество музикални състави в Херсонска област. Той говореше в лицето на окупаторите всичко, което мислеше за тях, осъзнавайки възможните последствия. Загина, непокорен пред тях. В историята на Херсонската филхармония е имало много прекрасни музиканти, но много бих искал тя тепърва да носи името на Юрий Керпатенко“, написа журналистът Олег Елисеев за INжир media. Според него, убийството на диригента е свързано с руските колаборационисти в Херсон и руските спецслужби. „Особено дразнещ за представителите на руските специални служби беше фактът, че Керпатенко е рускоезичен. Израснал с руската култура и руската музика, той имаше приятели и в Русия. Въпреки това, съвсем ясно очерта границата между руската култура и начина, по който тя се използва за техните престъпни цели от режима на Путин“, подчертава Елисеев. 

Херсонската областна прокуратура вече съобщи, че е започнало разследване за убийството на 46-годишния музикант, предава Укринформ.

Снимка: khersonline.net

Концертиращ акордеонист, диригент и аранжор, Юрий Керпатенко (1976 –2022) бе главен диригент в Херсонския музикален и драматичен театър „Микола Кулиша“. Възпитаник е на Киевската национална музикална академия „П.И.Чайковски“, която най-напред завършва с акордеон, а по-късно и със специалността „оперно и симфонично дирижиране“. В родния си Херсон започва първоначално като главен диригент на камерен оркестър „Гилея“ през 2000г., а от 2004г. оглавява и симфоничния оркестър в музикално-драматичния театър на града. Той инициира създаването на драматизирани оркестрови програми, сред които „Вълшебната музика на оркестъра“ и „В плен на музиката, театъра и киното“.

Ключови думи: