Диригентът Дамиано Джурана: „Музиката надделява над всичко по най-тихия начин“

Диригентът Дамиано Джурана: „Музиката надделява над всичко по най-тихия начин“

Гостува в „Софийски музикални седмици“

Чуйте повече в интервюто на Юра Трошанова с маестро Дамиано Джурана в превод на Борислава Лазарова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

След повече от месец, наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София, 53-тият МФ „Софийски музикални седмици“ завърши с концерт на Световния младежки камерен оркестър. На 2 юли в зала „България“ оркестърът излезе на сцената заедно със своя създател маестро Дамиано Джурана и със солист изключителният българският цигулар Светлин Русев. А преди концерта в столицата, музикантите свириха и в Бургас /на 30 юни/, гостувайки за първи път в България. Програмата, съставена предимно от музика на италиански композитори, включваше Верди и Паганини, редом с Бизе/Сарасате. Избраните творби за цигулка и струнен оркестър бяха три композиции на Николо Паганини: Вариации върху арията „Di tanti palpiti’“ из операта „Танкред“ на Росини, op.13, „Moto perpetuo’’ op.11 и „La Campanella’’, заедно с „Кармен фантазия’’ op.25 от Жорж Бизе/Пабло де Сарасате. Освен тях, оркестърът представи и Струнен квартет в ми минор от Джузепе Верди - транскрипция за камерен оркестър на Артуро Тосканини.

Дамиано Джурана гостува в Класик ФМ в деня преди концерта си в София и разказа интересни подробности за началото на своя оркестър, чието мото е „Създайте нещо красиво!“ Сформиран само няколко дни след драматичните събития от 11 септември 2001г. и атентатите в САЩ, той си спомня: „Случи се чудо точно тогава, когато 70 музиканти от целия свят дойдоха в Рим – американци, израелци, европейци, египтяни… Музиката очевидно може да спечели и да надделее над всичко, и то по най-тихия начин“.  Затова и за него ключовата фраза днес, когато в Европа отново има война, е една – „културна дипломация“. Вече две десетилетия диригентът работи с младите изпълнители от целия свят, а за познанството си със Светлин Русев –„един музикант, когото особено много обичаме“, възкликва: „За мен беше мечта да работя със Светлин!“ Споделя също, че заедно са съставили програмата на концерта, като едно своеобразно „честване на Италия“ в България. Оркестърът дойде у нас в редуциран състав, заради „организационен проблем“, по думите на маестрото, но пък както самият той обяви, в състава свирят и двама български инструменталисти. Маестро Джурана разказва с увлекателен език и за историята на Вердиевия Струнен квартет – времената на неговото композиране през 1873г. и престоят му в Неапол, както и намесата на Тосканини, който прави транскрипцията за камерен оркестър по идея на самия Верди.

Информация за Маестро Дамиано Джурана, WYCO (Световния младежки Камерен Оркестър) и цигуларя Светлин Русев:

Маестро Дамиано Джурана и WYCO (Световния Младежки Камерен Оркестър)

Името на Маестро Дамиано Джурана се свързва с WYO, Световния Младежки Оркестър, който той създава през 2001 г. В основата му лежи новаторската идея на Маестро Джурана да твори музика, като съчетава отдаденост, както към изкуството, така и към социални каузи. В тази идея той вгражда своя преподавателския и артистичен опит. Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният младежки оркестър включва повече от 400 музикални институции от цял ​​свят. В художественото му ръководство присъстват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето училище в Тросинген, Германия.

Дамиано Джурана е музикален артистичен директор на фондацията на Световния младежки оркестър към Университета Сапиенца в Рим, която ръководи всички дейности по висше музикално и оркестрово обучение, концерти и мироопазване на оркестъра. Огромният образователен, артистичен и политически успех на оркестрите, е отговор на новаторските търсения и необходимостта от разпространение на музикалната култура в обществата на третото хилядолетие. Дамиано Джурана предприема със Световния младежки оркестър турнета в Италия, Германия, Малта, Естония, Ирландия, Словения, САЩ, Чехия, Турция и т.н., и винаги получва признание от публиката и критиците. Маестро Джурана се посвещава и на композирането - последните му произведения, две от които, изпълнявани в сезоните на Националната академия на Санта Чечилия, са: Cantica di Nascite e di mothers, Средиземноморска сюита I и II, за оркестър, музика за театралните пиеси Le due луни и Ритъмът на веслото, Четирите акварела за соло цигулка.

Световният младежки камерен оркестър (WYCO):

Световният младежки камерен оркестър (WYCO) е създаден през 2002 г. от Маестро Джурана като камерен ансамбъл, съставен от най-добрите музиканти на Световния младежки оркестър. През юли 2002 г. оркестърът става Посланик на добра воля на УНИЦЕФ, а през 2003 г. получава медал и сребърен плакет от президента на Италианската Република. Идеята за съчетание на изкуство със социални каузи се осъществява чрез проектите, в които оркестрите на Маестро Джурана взимат участие – тяхната цел е да изградят културен мост между хората, отвъд границите на държавите, чрез който да отстоят вярата си в универаслните ценности, каквито са мирът, равноправието и човешкото достойнство. Първият концерт на WYCO се състои в Рим в Auditorium Parco della Musica под диригентството на Дамиано Джурана и незабавно постига успех сред публиката и критиците. Под художественото ръководство на Mаестро Джурана оркестърът провежда майсторски класове и музикални обучения с изявени и световноизвестни музиканти и професори. Оркестърът участва в различни културни проекти и фестивали, прави турнета и изнася концерти на емблематични места по света, работи в сътрудничество с даровити творци.

 

Светлин Русев

След като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сантори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева и др. Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, сред които Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Cremerata BalOca и др. Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др. Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многобройни почитатели по целия свят, както като солист, така и в качеството си на забележителен камерен изпълнител. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, ЖанИв Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов, Антоан Тамести, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Нинг Фенг. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова. От 2000-та година ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция. Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на музика от български и славянски композитори.

След успешния запис на композиции от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова (Амброази), Светлин Русев прави компактдиск на цигулковия концерт на Карл Амадеус Хартман с Оркестър д'Оверн, както и записи на цигулкови сонати от Е. Григ и Н. Метнер с пианиста Фредерик Д'Ория – Никола. Излиза и неговият компактдиск Огън и лед, включващ Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров и Цигулковия концерт на Ян Сибелиус, със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков. Дискът е продуциран от френските лейбъли Интеграл и Фондамента. През 2016г. DECCA издава неговия запис на клавирните триа на Ф. Менделсон (No1) и А. Дворжак (Думки), осъществени с пианистката Елена Розанова и виолончелиста Франсоа Салк. Дискът е последван от нов звукозапис на произведения от Е. Изаи за цигулка и оркестър (Musique en Wallonie) и Испанска симфония (Arcantus) от Е. Лало, под палката на Жан-Жак Канторов.

Последният запис на Светлин Русев е албумът Midnight Bells, реализиран в творческо партньорство с талантливата пианистка Йоръм Сон (YESM & ART).

В настоящия момент, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в прочутата Парижка консерватория. Изнася майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е последователно артистичен съветник на Софийската филхармония, а в настоящия момент и артистичен съветник на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе. Музикантът е носител на множество награди от редица престижни международни конкурси, сред които конкурса в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн. През 2001 година, на международния конкурс в Сендай, той печели не само първа награда, но и наградата на публиката, както и специалната награда за Най-добро изпълнение на Бах.

Започва музикалното си образование от най-ранна детска възраст при майка си – преподавател по цигулка в музикалното училище в Русе, както и при Анелия Попова и Алекси Драганов. На 15-годишна възраст е приет в Парижката консерватория, където учи при Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. Три години по-късно журито му присъжда единодушно първите награди за цигулка и за камерна музика. Впоследствие влиза в следдипломната програма на консерваторията. Светлин Русев е удостоен с приза Музикант на годината за 2006 година от националната анкета на предаването Алегро Виваче на Българското национално радио. Трикратен носител е и на отличието „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2007, 2016, 2019 година). През 2018г. получава званието Почетен гражданин на родния си град Русе – Дунавската столица на България. През февруари 2019г. получава и Почетната награда на президента на Република България, връчена му от държавния глава Румен Радев, за изключителни постижения в областта на изпълнителското изкуство.

Ключови думи: