Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски: „Плевен се нуждае от концертна зала“

Директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски: „Плевен се нуждае от концертна зала“

Институцията се сдоби с административна сграда

„Плевен се нуждае от концертна зала“. Това заяви в ефира на Classic FM radio директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски. Той поясни, че културната институция, която ръководи, няма собствено седалище от 69 години до този момент. Наскоро държавният музикален институт получи безвъзмездно имот за административни цели, който вече служи за негова база. Застроената му площ е 180 кв.м., като имотът е прехвърлен от Министерството на вътрешните работи на Министерството на културата за нуждите на филхармонията в Плевен, след което е предоставен на самия музикален институт. Сградата е придобита с подкрепата на бившия областен управител на Плевен Мирослав Петров и комисар Станислав Атанасов - директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В момента там се съхранява историята на професионалния състав чрез снимков материал, афиши и други документи от организирани музикални събития.

Равносметката за 2021г. на Плевенската филхармония е 66 концерта, от които 23 в Плевен и 43 в столицата и страната. „Приходите ни имат ръст от 40 % в сравнение със същия период на 2020г.“, допълни Любомир Дяковски. Почитателите на класиката и джаза се допускат в залата със зелен сертификат при спазването на въведените противоепидемични мерки, а за неваксинираните е осигурена лаборатория за безплатни бързи антигенни тестове. „Това е един реверанс към публиката, който се осигурява от Плевенската филхармония“, уточни той, без да посочва конкретната сума, която се отделя за тази цел.

Днес, 3 февруари, Плевенската филхармония открива програмата си за музикалната 2022 г. с концерт-спектакъла, озаглавен "Светът на киното в музика". Режисьор и автор на мултимедията е Васил Къркеланов, а аранжиментите са дело на Христо Йоцов. В музикалната вечер ще прозвучат незабравими мелодии от известни филмови продукции като „Имало едно време в Америка", „Кръстникът", „Убий Бил", „Кабаре", „Флашданс", „Хубава жена", филмите на Чарли Чаплин /„Модерни времена"/ и др. Изпълненията ще бъдат на Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Мишо Йосифов. На диригентския пулт ще се качи Борислав Йоцов, който ще ръководи и следващия концерт в афиша на оркестъра. Плевенската премиера на проекта ще се състои в читалище „Съгласие 1869", а в столицата - на 7 ноември в зала „България“.

Предвиждат се и нови проекти с цигуларя Веско Ешкенази, диригента Йордан Камджалов, оперната прима Александрина Пендачанска и др. Дългоочакваната среща на оркестъра със столичната публика  е юбилейният концерт „Веско Ешкенази на 50", който след неколкократно отлагане трябва да се състои на 16 април 2022г. в Зала 1 на НДК. През юни Плевенската филхармония ще подготви спектакъла „Тоска" от Джакомо Пучини, който ще се играе в Летния театър „Кайлъка" под диригентството на Найден Тодоров. През тази година ще се проведе и второто издание на Международния диригентски конкурс „Артур Никиш“, който бе отложен от миналата година.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с директора на Плевенската филхармония Любомир Дяковски в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: