Директорът на Музея на Антонин Дворжак Войтех Полачек открива изложба за композитора в София

Директорът на Музея на Антонин Дворжак Войтех Полачек открива изложба за композитора в София

На 7 март от 18 часа в Чешкия център в София

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с директора на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме г-н Войтех Полачек в превод на Силвия Дерибеева, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
 
Известната чешка илюстраторка Рената Фучикова запознава по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак. Специални гости на откриването на 7 март от 18 часа в Чешкия център в София ще бъдат представители на Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме, който е съорганизатор на събитието.
 
Изложбата е базирана на едноименната книга на Рената Фучикова, която чрез комикс разказва историята на един от най-известните чехи.
 
Проектът съдържа комикси, но също и илюстрации на най-известните произведения на Антонин Дворжак: "Славянски танци", Te Deum, "Русалка" и "Из новия свят".
В рамките на откриването директорът на Музея на Антонин Дворжак г-н Войтех Полачек ще изнесе лекция "Антонин Дворжак – Изкуство и природа", която ще запознае посетителите с личността на най-известния чешки музикален композитор Антонин Дворжак. Фокусът ще бъде основно върху творбите му, вдъхновени от природата и чешки фолклор, обитаван от различни приказни същества. Специален акцент ще бъде поставен върху връзката му с чешкото село Висока у Пршибраме и околните гори, където са създадени много от творбите му. Това е място, което все още вдъхновява различни творци да създават редица музикални и театрални представления. Презентацията е подготвена от Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме, който първоначално е бил замък на семейството на граф Кауниц, където Антонин Дворжак често е отсядал като гост.
 
Преди откриването, Чешкия център в София подготвя и детска творческа работилница под надслов "Русалките". Тя ще се проведе на 7 март от 17 часа и е за деца на възраст над 5 години.

Какво са Русалките? Водни същества, причиняващи наводнения, преждевременно починали девойки или водни феи? В сюжета на Дворжак Русалката е водна фея, но смечта да стане човек, за да опознае човешката душа и любов.Като част от програмата ще бъде представена най - известната  творба на Антонин Дворжак, а публиката ще се запознае с  всички герои от операта  и ще  бъде разказана нейната история.  Подготвена е  красива музика,  приказка за човешката любов,  но също ще се сътвори и нещо мъничко.

Събитието е част от програмата на Чешкия център за Годината на чешката музика.

Ключови думи: