Диана Чаушева и Виктор Василев представят България на конкурса
Снимка: https://sion-violon-musique.ch/

Диана Чаушева и Виктор Василев представят България на конкурса "Тибор Варга Джуниър"

От 20 до 24 август 2024г.

16-годишната Диана Чаушева и 17-годишният Виктор Василев са единствените българи, които се класираха за тазгодишното издание на престижния Международен конкурс "Тибор Варга Джуниър", който се провежда в Сион, Швейцария. От 20 до 24 август младите ни цигулари ще се състезават пред международно жури, председателствано от Павел Верников, а един от членовете е проф. Марио Хосен.

Участниците в надпреварата са на възраст между 14 и 17 години. Първият и вторият кръг на конкурса (на 20 и 22 август) ще се проведат в Pôle Musique в Сион, докато последните трима финалисти ще се представят в Théâtre de Valère в града, придружени от мецосопраното Мари-Клод Шапюи, която е член на журито, и Южна Чешка филхармония с диригент Ян Талих. Останалите членове на журито са Александър Виницки, Едуард Вулфсон и Ана Соколович (която ще се присъедини във втория кръг).

В предстоящия първи кръг участниците ще трябва да изсвирят един от концертите „Годишните времена“ на Вивалди, Капричио от Паганини и „Пасакалия“ за две цигулки на Арво Пярт. Последната творба ще бъде изпълнена с друг състезател.

Първата, втората и третата награда са съответно CHF5,000 (£4,400), CHF2,000 (£1,700) и CHF1,000 (£880). Други награди включват награда на публиката от 500 швейцарски франка (440 британски лири), награда от 500 швейцарски франка за „Над 20 години“ на журито, награда на фондация Sion Violon Musique, едногодишен заем на цигулка Николо Галиано от 1735 г., предоставена от Atelier Schilbach, и награда за най-добър интерпретация на творба на стойност 500 CHF. Меломаните ще си кажат думата като специално жури „Над 20 години“. В уъркшоп, воден от музиколожката Мари Фавр, заинтересованите ще се научат как да оценят музикално изпълнение. След теглене на жребий петима от тях ще присъстват на втория кръг и на финала и ще дадат награда на избрания от тях кандидат. 

На галаконцерта ще прозвучи Интерлюдия от Сьоюн Ким /Seohyun Kim/, победител в Международния цигулков конкурс "Тибор Варга" 2023. Събитието ще бъде предавано на живо в интернет и повторно излъчено по телевизия Canal 9.

Припомняме ви, че през 2021г. цигуларката Лора Маркова покори първото място в авторитетния конкурс.

Това е списъкът с участниците през 2024г.:

Ема Бишоф, 17 г., Швейцария

Диана Чаушева, 16 г., България

Корина Денг, 16, Канада

Наталия Драган, 15 г., Полша

Джоан Естеве Мелеро, 17 г., Испания

Елина Хе, 15, Китай

Нийл Котамарти Айсфелд, 15, САЩ

Норими Лемер, 17, Франция

Хуан Хосе Пеня-Агире, 14 г., Колумбия

Елизабет (Попи) Сонг, 14 г., Съединени щати

Виктор Василев, 17 г., България

Жинан Лаурентия Ву, 16, Южна Корея

Кинюан Янг, 14, Китай/Великобритания

Мингнан Юе, 17, Китай

Международният конкурс за цигулари "Тибор Варга Джуниър" се провежда на всеки две години от 2018 г., редувайки се с Международния конкурс за цигулари "Тибор Варга" - едно от трите събития, създадени през 60-те години на миналия век от унгарския цигулар. Музикалната академия "Тибор Варга" се провежда от 8 юли до 10 август, докато фестивалът в Сион празнува своята 60-та годишнина от 16 август до 4 септември.

Диана Чаушева е родена на 10.12.2007г. На 6-годишна възраст започва да учи цигулка в класа на г-жа Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“- гр. София. Първата ѝ награда е бронзов медал от Национално детско – юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба” – гр. София през 2014 г. Същата година взима участие в концерта „Имена от бъдещето“. Едва на 7 г. се изявява като солист на Филхармония – Враца. През 2015 г. получава първа награда с най-висок бал от точки в нейната възрастова група на Седмия международен конкурс за струнни инструменти в гр. Ниш, Сърбия, както и първа награда от Десетото юбилейно издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник. През 2016 г., заедно с други деца – цигулари, изнасят концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив. Участва в майсторските класове на Леонид Кербел /Белгия/, Дора Шварцберг /Виена/, Михаел Фришеншлагер /Виена/, Мони Симеонов, Димитър Буров и др., а наскоро завършва едногодишен майсторски клас в Академия Санта Чечиля в Бергамо, Италия, с проф. Верников и проф. Волошин. От провелия се през ноември 2016 г. IX Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“ – гр. Пловдив, Диана печели Втора награда. През февруари 2017 г. след предварителна селекция от международно жури с кандидати от 15 държави от цял свят, Диана е одобрена и поканена на концерт на лауреатите в гр. Хамбург, Германия, където получава и специално нарисувана картина за нея. На първи юни същата година е избрана и поканена да участва в специален концерт по повод 80 – годишния юбилей на Симеон Сакскобурготски в двореца Врана, а през юли – на 80 години летище София. През 2017 г. на Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова” – гр. Хасково печели Първа награда. През 2018 г. от Националния конкурс за българска музика „Върбан Върбанов” гр. Бургас печели Първа Награда, където свири специално написано за нея произведение от проф. Ст. Драгостинов. Изпълнение на Диана представя инструмента цигулка в учебниците по Музика за I клас на СОУ. Има Специална грамота от Софийски Апелативен съд във връзка с 140 – годишен юбилей и участие и в него. Диана свири на Срещата на върха на премиерите на Европейския Съюз през май 2018 г. в София, както и получава Специална грамота от Министъра на Културата на Република България г-н Боил Банов по повод 24 май.

На 6 годишна възраст Диана е една от седемте финалистки на кастинга за „Партньорка на г-н Андреев” в Шоуто на Слави по bTV. По-късно взема участие и в организирани концерти от Шоуто, излъчени по телевизията. От Международния конкурс „Сребърна Янтра“ в гр. Велико Търново на 7 г. печели наградата за най-артистично представяне, а на 8г. за най-добро цялостно представяне, където и получава покана за конкурс в Румъния и телевизионния конкурс Сан Ремо, Италия. През 2016 г., заедно със семейството си, става Уеб талант на България от формата „България търси талант” по bTV. Получавала и два пъти стипендия на името на Надка Караджова. Диана има и главна роля в детски ТВ филм „Моля те, Нептуне” по БНТ.

Виктор Василев е роден през 2007 година в семейство на професионален музикант. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с изтъкнатия цигулков педагог г-жа Дарина Данкова. Той има невероятната възможност да работи неотлъчно с нея и да израства в овладяването на цигулковото изкуство. Виктор е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, но успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов български университет – София в класа на проф. Марио Хосен (Австрия). Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф. Жерар Пуле, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Елизабет Кропфич, проф. Юлиус Хорват. През май тази година, след предварително прослушване на цигулари от цяла България, Виктор беше избран да участва и в майсторския клас на световноизвестната цигуларка Мидори Гото. Освен със своите цигулкови педагози, Виктор работи и си партнира на сцена със своя всеотдаен преподавател Ирен Капеловска. Носител е на първа награда от Международния конкурс „Андреа Постакини“ в гр. Фермо, Италия. Той спечели първо място и пребори конкуренцията в Grumiaux Competition в Брюксел, Белгия.

Ключови думи: