Deutsche Grammophon се поклони на 90-годишната София Губайдулина
Снимка: deutschegrammophon.com

Deutsche Grammophon се поклони на 90-годишната София Губайдулина

С нов звукозаписен проект

Компанията Deutsche Grammophon издаде албум, посветен на 90-годишнината на София Губайдулина. Изданието, което излезе на 22 октомври 2021г. – само два дни преди рождения ден на руската композиторка със световно признание /24 октомври 1931г./, събра неиздавани досега нейни творби, записани от Лайпцигския Гевандхаус оркестър с диригент Андрис Нелсонс. Участва и  цигуларят Вадим Репин, който изпълнява най-новия Концерт за цигулка на Губайдулина  „Диалог: Аз и Ти“ от 2018г., посветен на самия Репин. В албума са поместени и две от оркестровите й творби, отразяващи духовната страна на нейното творчество: „Гняв Божи“ /2019г./ и „Светлината на края“ /2003г./. Към момента София Губайдулина е резидентен композитор на Гевандхаус оркестър в Лайпциг, чийто главен диригент е Андрис Нелсонс, с когото самата тя изгради изключително продуктивни отношения през последните години. Още през 2017г. латвийският маестро представи в Бостън премиерата на Тройния концерт на авторката, което по-късно послужи за решението му да работят заедно в Лайпциг.

Deutsche Grammophon нарича София Губайдулина „композитор – пионер в съвременната музика“ и „последният безспорен композиторски гений в традицията, която датира още от Михаил Глинка“ /цитирайки The New Yorker/. Всъщност, компанията прави голям жест към един съвременен творец – тя осъществява три световни премиери на три значими късни произведения. „За мен е голяма привилегия да запиша тези творби на София Губайдулина, чиято сила, артистичност и гений са отразени в интензивната духовна дълбочина на нейната музика и нейния визионерски звуков свят“, коментира Андрис Нелсонс за Жълтия лейбъл /DG/ и напомня, че да дирижира Тройния концерт преди четири години в Бостън е било за него „незабравимо преживяване“. „Ето защо за мен беше особена чест да приветстваме София Губайдулина като резидентен композитор на Гевандхаус оркестър в Лайпциг за три сезона от 2020/2021 насам“. Диригентът казва още, че новият юбилеен албум на Deutsche Grammophon „представя три произведения, които позволяват на необикновената й мъдрост да бъде споделена с всеки един слушател“ и възкликва: „Пожелаваме на София Губайдулина честит 90-ти рожден ден и с нетърпение очакваме да изживеем още много шедьоври в бъдеще!”

Deutsche Grammophon не за първи път записва музиката на Губайдулина. За да проправи път на творбите й извън пределите на Съветския съюз, през 1989г. компанията издаде Offertorium, нейния първи Цигулков концерт, посветен на Гидон Кремер и записан от него. Впоследствие лейбълът документира и Концерт за виола, както и Втори концерт за цигулка In tempus praesens, посветен по-късно на Ане-Софи Мутер. „Задачата на музиката е да създаде един противоположен свят, който насочва към духовно измерение, намиращо се отвъд ежедневния живот“, гласят думите на самата София Губайдулина.

Ключови думи: