"Детският хор на България" ще пее в София, Бургас и Пловдив през юни

Над 400 изпълнители

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с маестро Славил Димитров, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Детският хор на България за втора година събира най-гласовитите деца  хористи от цялата страна. На сцената ще бъдат повече от 400 изпълнители. В София - на 4 юни, събота, от 19.00 в зала 1 на НДК; в Бургас - на 5 юни от 19.00 ч. в Летния театър и в Пловдив на 19 юни от 20.00 часа в Античния театър. Детският хор на България се провежда под патронажа на Президента на РБ

"Детският хор на България" е проект на Българският хоров съюз, насочен към възможно най-широката публика. Чрез провокирането на желание за изяви в трудни епидемиологични условия и осигуряването на възможност за реализация на хоровата продукция в България се осъществява и стратегия за популяризиране и развитие на хоровото изкуство.


Цел на подготовката през 2021 година бе концерт в зала No.1 на НДК. В него участваха 10 детски хора под съпровода на Младежка филхармония „София" при НМУ „Л. Пипков".
За подготовката на концерта бяха проведени няколко уоркшопа в София в периода 1 – 3 юли, 2021 година. На концерта бяха изпълнени емблематични за детското хорово творчество български песни, както и новонаписани такива. Изготвен бе видеозапис на концерта, който е публикуван в онлайн платформата YouTube.

В цялостта си проекта осигури не само повишаване на капацитета на членовете на Българския хоров съюз, но предостави възможност за популяризиране на хоровото изкуство. Представянето на върхови достижения в българското детско творчество отвори нови начини за достигане до публиките без ограничение на брой и възраст.

В дългосрочен план, проектът предвижда провеждане на Хорови асамблеи през 2022 и 2023 година - последващи осъществявания на „Детският хор на България". Инициативите ще бъдат популяризирани извън пределите на България, а обучителната програма, адресирана към диригентите на българските хорове ще бъде приоритетна за изданието през 2022 година.

Център в проявата през 2022 година ще бъде изнасянето на финалния концерт в 3 града – София, Пловдив и Бургас.

Ключови думи: