Десет световни състава се борят за титлата „Най-добър оркестър“

Десет световни състава се борят за титлата „Най-добър оркестър“

Наградите Gramophone

Британското списание за класическа музика Gramophone отново ще раздаде престижните си ежегодни награди. Сред всички категории „Оркестър на годината“ е единствената, при която изборът зависи пряко от гласа на публиката. Ето защо, изданието дава възможност на своята аудитория да гласува и очаква този избор да стане ясен до 7 септември 2022г., спазвайки традицията от последните няколко години. Така за пети пореден път най-добрият оркестър ще бъде отличен с наградата на Gramophone, а предложенията на редакционния екип насочват вниманието към девет европейски ансамбъла и само един от САЩ. Номинирани са: Оркестърът на Баварската държавна опера, Будапещенският фестивален оркестър, Чешката филхармония, британските състави Оркестър The Hallé и Sinfonia of London, френският Les Siècles, Камерният оркестър „Малер“, както и прочутата Виенска филхармония, заедно с единствения американски представител тази година – Питсбъргският симфоничен оркестър. Десет оркестрови състава от най-висок клас, всеки от които е достоен за отличието, но все пак решението ще дойде от предпочитанията на меломаните.

Ежемесечното списание Gramophone, чиято репутация е на едно от най-влиятелните издания в сферата на класическата музикална публицистика и критика, съществува още от 1923г. То присъжда наградите си в областта на звукозаписната индустрия от 1977г., а от пет години насам отвори и възможността за по-демократичен избор в една от категориите – именно тази, в която се търси най-добрият оркестър. А защо именно тези състави? Екипът на Gramophone, разбира се, мотивира своите номинации с по няколко въвеждащи думи за всеки от посочените оркестри, както и за конкретните им записи. На фокус са онези постижения, които през изминалата година са успели да привлекат вниманието на музикалните журналисти – в „Избор на редактора“ или в „Запис на месеца“. Така например, Оркестърът на Баварската държавна опера в Мюнхен е номиниран за записа на Седма симфония на Малер под диригентството на Кирил Петренко /първо издание на оркестъра за неговия собствен лейбъл/, а за Будапещенския фестивален оркестър /основан преди почти 40 години от Иван Фишер и Золтан Кочиш, записващ за Channel Classics/ се казва: „Фишер е настроил изящно звука на този страхотен оркестър и може да извлече от него изпълнение от истинска класа“. Чешката филхармония /номинирана за Малер – Четвърта симфония, Pentatone/ е наречена „друг велик европейски ансамбъл с наследство, датиращо от 1896г., когато Антонин Дворжак е дирижирал първия концерт. С някои легендарни имена сред своите главни диригенти, Чешката филхармония сега е под отличната грижа на Семьон Бичков, един чудесен диригент, разбиращ традиционните цветове и стила на оркестъра“. От британските оркестри Sinfonia of London е посочен като състав, създаден по-скоро като звукозаписен оркестър /по аналогия с известния Оркестър Филхармония/ и „превърнал се в нарицателно за изключителна корпоративна музикантска среда и ярко изразен стил“, чиито номинирани записи с оркестрови творби на Равел са издадени от Chandos. „Един от безспорните велики оркестри в света, пропит с традиции, е Виенската филхармония – уникална с това, че няма главен диригент“, пише Gramophone, но все пак номинацията е и за Кристиан Тилеман, дирижиращ Четвърта симфония на Брукнер /запис за Sony Classical/. „Престоят на Манфред Хонек от 2008г. начело на този превъзходен пенсилвански оркестър наистина даде резултати“, е оценката за единственото американско предложение тази година – Питсбъргският симфоничен оркестър /Брамс – Четвърта симфония, под диригентството на Хонек, Reference Recordings/.

Снимка: gramophone.co.uk

През 2018г. признанието бе за Симфоничния оркестър на Сиатъл, през 2019 – за Филхармонията на Хонконг, Филаделфийският оркестър спечели приза за 2020г., а последният лауреат на тази награда стана Оркестъра на Минесота /2021/. Изпълнения на десетте номинирани състава за 2022г. могат да се открият в специалната секция на Apple Music /Orchestra of the Year 2022 Nominees/. „Оркестърът на годината“ ще бъде обявен във вторник, 4 октомври 2022г. на тържествена церемония, която ще се проведе в Grand Connaught Rooms в Лондон“, съобщава Gramophone и уточнява, че гласуването ще е валидно до 7 септември 2022г. на следния линк:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc7Gh8Opa_g1i0pdFhbThlLyzWZoW76KMozgOMgdebuW3DgqA/viewform?embedded=true.

Ключови думи:
@