Световноизвестният обоист Давид Валтер гостува днес и утре в Плевен и София

Световноизвестният обоист Давид Валтер гостува днес и утре в Плевен и София

Концертът в столицата е на 16 февруари в зала “България” с Плевенската филхармония

Световноизвестният френски обоист Давид Валтер, истински корифей в света на музиката, ще представи Концерт за обой и оркестър, написан специално за него от Христо Йоцов, като част от програмата на Плевенска Филхармония на 15 февруари 2024г. от 19.00ч. в зала “Катя Попова” в Плевен и на 16 февруари от 19.00ч. в зала “България”, София. В концерта ще прозвучат и "Капризите на една дама", както и световна премиера на Концерт за джаз пиано и оркестър от Константин Костов.
 
Билети ще откриете на касите на залите и в мрежата на Ивентим
 
 
Чуйте какво сподели Давид Валтер пред Светослав Николов от bTV Radio Group в интервюто, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Роденият в Париж Давид Валтер се радва на забележителна реализация като солист, диригент и композитор. След удостояването му с Първа награда за обой и камерна музика в Парижката консерватория, той бързо получава международно признание, печелейки една след друга пет международни награди – в Анкона, Прага, Мюнхен, Белград и Женева. Въпреки този впечатляващ връх, Валтер не избира соловата кариера за собствен приоритет, а се концентрира върху камерната музика и преподаването, които, според него, съдържат повече полезност за хората.

Пристрастията му към камерната музика включват преди всичко партньорството с Квинтет „Moragues” – един от най-известните квинтети в света, на който той е член-основател (1980) и с чието присъединяване ансамбълът печели Голямата награда на Académie Nouvelle Du Disque и номинацията за престижните отличия Victoires de la Musique Classique. Като солист Давид Валтер се изявява със Simon Bolivar Orchestra, Stavanger Orchestra, Guildhall String Orchestra, Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, l`Orchestre d`Auvergne, l`Orchestre de Chambre de Toulouse, Литовска филхармония, le Filarmonica et l`OSSDRE – Монтевидео, и др.

На 29-годишна възраст Давид Валтер вписва името си като най-младият професор по обой и камерна музика в прочутата Парижка консерватория. В периода 1997-2010г. той преподава и в Guildhall School of Music & Drama в Лондон, и в същото време организира голям брой майсторски класове по целия свят. Поел като персонална задача обогатяването на частично ограничения репертоар за обой, Валтер – прочут и като надарен композитор с над 30 лични опуса, се явява и като страстен създател на аранжименти. Автор е на повече от 650 транскрипции на творби – от сонати до цели опери, множеството от които са придобили международна известност. Опитът на Давид Валтер в ансамбловото музициране по естествен път го довежда и до диригентския пулт. Той има възможността да ръководи концертите на именити оркестри, като Metropolitan Lisboa, Orchestre de Bretagne, Orchestre d’Auvergne Orchestra, Orchestre Royal de Wallonie, Orchestre National de l’Ile de France и др.
Ключови думи: