Държавна опера Варна изнася безплатен концерт за Деня на Варна

Държавна опера Варна изнася безплатен концерт за Деня на Варна

На 15 август, 19.30ч., Летен театър

За Деня на Варна 15 август Държавна опера Варна ще подари на варненци и гостите на Варна традиционния концерт на открито. За разлика от друг път, сега концертът вместо на площад „Независимост“, ще бъде изнесен в Летния театър, където по традиция официално се чества празникът. На тържествена церемония от 19.30 часа кметът Благомир Коцев ще връчи награди на заслужилите личности, удостоени през тази година със званието Почетен гражданин на Варна. Следва празничният концерт, в който пред оркестъра ще застане маестро Светослав Борисов, постоянен гост диригент на Варненския оперен театър и заместник Генерален музикален директор на Театър Магдебург, Германия.

 

За оперната гала той е подбрал пъстра лятна програма с любими арии от опери на различни композитори, сред тях: Джузепе Верди – Ария на Нанета от „Фалстаф“ и Ария на Херцога от „Риголето“; Джоакино Росини -  Ария на Дон Базилио и Дует на Розина и Фигаро от „Севилският бръснар“; Гаетано Доницети – Ария на Норина от „Дон Паскуале; Жорж Бизе – Хабанера и Ария на тореадора от „Кармен“, Волфганг Амадеус Моцарт – Увертюра и Ария на Констанца от операта „Отвличане от сарая“, Ария на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ и др.

Благодарение на маестро Борисов, за пръв път пред варненци ще излезе известното чешко сопрано Луция Канкова в компанията на лауреатите на XII оперен конкурс "Анита Черкуети" в Италия - сопраното Джесика Ричи (Италия) и тенора Рейналдо Дроз (Венецуела) - солист на Държавна опера Варна, отличен с първа награда на конкурса. Своето вокално и артистично майсторство ще покажат варненските солисти с международна кариера Илина Михайлова - сопран, Мария Павлова - сопран, Михаела Берова - мецосопран, Пламен Димитров – баритон и Гео Чобанов – бас. А Красимир Щерев, който ще бъде в двойната роля на концертмайстор и солист, ще изпълни, заедно с Марина Винокурова, виртуозния испански танц за две цигулки и оркестър „Навара“, опус 33 на Пабло Сарасате.

Ключови думи: