Държавна опера - Пловдив празнува 70 години с поредица от събития и галаконцерт
Снимка: Държавна опера Пловдив

Държавна опера - Пловдив празнува 70 години с поредица от събития и галаконцерт

Честванията продължават цяла седмица

Тази вечер ще се проведе Галаконцерта по повод 70 години от създаването на Държавна опера- Пловдив със специалното участие на Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов и Иван Момиров, както и три поколения настоящи солисти на театъра -  Таня Иванова, Елена Чавдарова - Иса, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Мария Анастасова, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев, Свилен Николов. На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров. Концертът е с участието на оркестъра и хора на операта и на него са поканени над 200 артисти и служители, посветили значителна част от живота си на оперния театър в Пловдив. Сред гостите ще са и артисти, работили в операта от самото й създаване. 

Припомняме, че първото представление на сцената на Народната опера в Пловдив  е било "Продадена невеста" на Бедржих Сметана. Оперният театър е създаден на 20 март 1953 г. С Решение 36/27 януари 1999 г. на  Министерски  съвет се обединява с Държавна филхармония - Пловдив  и продължава дейността си като държавен културен институт към Министерство на културата под името Оперно-филхармонично дружество - Пловдив. С ПМС 152/28 юли 2010 г. се преобразува в Държавна опера - Пловдив.

Снимка: Държавна опера Пловдив

Поредицата от празнични събития, посветени на 70-годишнината на Пловдивската опера, започна с концерт на солистите на оперния оркестър "Малка нощна музика". Форматът представи и виртуална среща с едно от най-значимите имена в съвременното вокално изкуство по света - Красимира Стоянова. Примата е завършила Пловдивската музикална академия /днес АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"/ и е започнала музикалната си кариера именно от оркестъра на Пловдивска филхармония.

Хорът на Опера Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов ще изпълни едно от най-съкровените творения на православната музика – „Всенощно бдение“ от Рахманинов на 16-ти ноември в Митрополитски храм „СВ. ВМЧЦА МАРИНА“ от 18 часа. Пиесата, запазила ореола си на тайнственост и проникновеност, е изключително рядко изпълнявана заради своята техническа трудност. С концерта Опера Пловдив и Пловдивска Митрополия отправят послание за силата на Изкуството и Духовността. Концертът е с вход свободен.

В празничната програма Балетът на Опера Пловдив ще представи своя премиерен спектакъл за цялото семейство „Лешникотрошачката“ от Чайковски на 17-ти ноември с Оркестъра на Опера Пловдив.

Приемствеността ще бъде фокус на камерния концерт „Поглед в бъдещето“ на лауреати от конкурси – възпитаници на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“-  Пловдив  на 16 ноември от 19 часа в Дом на културата. Мост между минало и настояще ще бъде Срещата на поколенията – кръгла маса „Историята и наследството на Опера Пловдив“ с модератор Андрей Андреев, изкуствовед и бивш директор на Операта,  на 17 ноември от 14 часа в Голяма конферентна зала в Дом на културата.

В празничната седмица във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде представена изложба, съдържаща експонати от архива, афиши и други материали от историята на Опера Пловдив. Времева линия от входа до зрителната зала ще отбелязва значими събития и постижения на Операта от създаването й до днес.

70-годишнината ще отбележат и редица културни обекти на град Пловдив – Голяма Базилика, Малка Базилика, Римски стадион, Балабанова къща, Галерия 2019, Галерия Капана, Природонаучен музей, Археологически музей, Исторически музей, Етнографски музей и Народна библиотека „Иван Вазов“. В тях в определени часове ще звучат музикални изпълнения от архивния фонд на Операта, а тя ще бъде артистично обозначена чрез визуални материали със слогана „Операта е Тук“ в продължение на един месец. Инициативата се осъществява с любезното съдействие на отдел „Култура“ на община Пловдив и ОП „Старинен Пловдив“.

След началото на честванията през ноември, празничните събития ще продължат през декември с премиера на операта „Бохеми“, с която Опера Пловдив дава път на млади изпълнители в началото на творческата си кариера след проведен международен конкурс, на който се явиха над 50 артисти от цял свят. През 2024 година акценти ще са Празничен концерт на открито и концептуална фотографска изложба, както и гостувания на международни артисти в спектаклите на Opera Open 2024.

Ключови думи: