Дария Русева спечели наградата на Classic FM  радио от Националния конкурс на „Кантус Фирмус“

Дария Русева спечели наградата на Classic FM радио от Националния конкурс на „Кантус Фирмус“

През изминалите 10 дни публиката даде своя независим вот на сайта на медията, където бяха публикувани видеозаписите на всички 25-ма участници във втория тур

Днес стана ясен носителят на Специалната награда  на Classic FM радио в Националния конкурс и академия за оркестър на „Кантус Фирмус“. Това е 12-годишната виолончелистка от Пловдив Дария Русева. Аудиторията на единственото в България радио за класическа музика подкрепи нейното изпълнение на Allegro appassionato от Камий Сен-Санс с 375 гласа, изпреварвайки другите претенденти със 17 гласа повече. На сайта на медията бяха публикувани видеозаписите на всички 25-ма участници във втория тур и през изминалите 10 дни публиката даде своя независим вот. Резултатите бяха обявени днес от директора на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров в ефира на предаването „Сутрешно кафе“ с водещ Радостина Узунова.

Припомняме, че Дария Русева спечели и ІІІ-та награда в своята категория, присъдена от  журито на втория тур от състезанието. Талантливата виолончелистка е родена в Пловдив и учи в класа на Юлия Марковска в НУМТИ „Добрин Петков“ в родния си град. Дария вече е лауреат на множество други конкурси в България, както и на музикални състезания в Сърбия, Русия, Испания и Канада. Само през последната една година тя е спечелила няколко отличия, сред които са I-ва награда и златен медал от Международния музикален конкурс в Москва и ІІІ-та награда на London Classical Music Competition в британската столица.

Националният конкурс и академия за оркестър на „Кантус Фирмус“ се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. Медиен партньор на събитието е Classic FM радио. В първото издание през 2021 година отличието на Classic FM  радио бе спечелено от талантливия пловдивски пианист  Радослав Чиколов. 

През м. септември т.г. предстои третият етап от събитието – Академия за оркестър, в която ще вземат участие финалистите от ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група на конкурса, както и тримата носители на награди в І-ва група.  Академията има за цел да развие оркестрови умения у младите музиканти, които ще бъдат полезни за тяхната бъдеща реализация. Основен ментор и преподавател  в нея ще бъде маестро Веско Ешкенази – дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам.

„Пожелавам на всички участници в академията много сила и вяра в това, което правят, за да може техните усилия да дадат необходимия резултат!“, сподели за Classic FM радио Васил Димитров. Той подчерта, че тазгодишното издание на конкурса се реализира по повод 20-годишнината от създаването на Оркестъра на Класик ФМ радио. „Ансамбълът успя да даде път на много млади изпълнители в тяхната кариера като оркестрови музиканти“, каза още той.  

Заключителният концерт на събитието е на 1 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община и Министерството на културата.

Ключови думи: