Даниел Хардинг поема ръководството на Академията

Даниел Хардинг поема ръководството на Академията "Санта Чечилия"

Британският диригент встъпва в длъжност от 2024г.

Оркестърът и хорът на Националната академия "Санта Чечилия" в Рим обявиха името на своя нов музикален директор. Постът ще бъде зает от британския диригент Даниел Хардинг. Той е добре известен в Италия със сътрудничеството си с Миланския оперен театър "Ла Скала".  За първи път маестрото дирижира Академията "Санта Чечилия" през 1997 г. Хардинг ще започне мандата си през септември следващата година.

Първото произведение, което ще дирижира в качеството си на музикален директор, е "Тоска" от Пучини. По този начин, британецът ще продължи дългогодишната оркестрова традиция да открива сезона си с опера в концертна версия. "Тоска" също така ще отбележи началото на ново сътрудничество между Националната академия "Санта Чечилия" и лейбъла "Дойче Грамофон", който ще издаде записи на встъпителните изпълнения на Хардинг с оркестъра.

В първия си сезон Хардинг ще подчертае уникалното наследство на Рим с изпълнението на Реквием от Верди в една от големите базилики на града, поставяйки началото на поредица от сакрална музика, изпълнявана в най-красивите църкви на Вечния град. Хардинг също ще доразвие симфоничния репертоар на оркестъра, като се фокусира върху шедьоври от 19-ти и 20-ти век на композитори като Щраус, Вагнер и много други, както и ще представи пълния цикъл от симфониите на Густав Малер. Първият сезон ще включва и рядко изпълнявания шедьовър - Симфония „Asrael“ от Йозеф Сук.

Припомняме ви, че изминаха две години откакто настоящият ръководител на състава Антонио Папано обяви решението си да поеме ръководството на Лондонския симфоничен оркестър от септември 2024 г. Папано ще поддържа връзката си с римския оркестър като почетен диригент.

Ключови думи:
@