Дача Мараини  в
Снимка: Classic FM

Дача Мараини в "Повече за книгите" по Classic FM: "Мария Калас обичаше Пазолини"

Представянето на книгата й „Скъпи Пиер Паоло“ е днес, 6 декември, от 18:30 ч. на Мраморно фоайе, ет. 2 на НДК

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Дача Мараини с превод на Гергана Гълъбова, разположено в звуковия файл под главната снимка!
Снимка: Classic FM
 
"Мария Калас обичаше Пазолини". Това заяви Дача Мараини в  рубриката "Повече за книгите" по Classic FM. В мемоарната си книга тя разкрива любопитни моменти от пътешествието в компанията на оперната легенда из Мали, Африка. "Очаквах да видя една истинска оперна дива с всички претенции, но се оказа изключително мила и невзискателна", спомня си Мараини. Изданието, поднесено от Colibri, е изградено въз основа на писма на Дача Мараини до великия италиански творец  Пиер Паоло Пазолини, които той няма да прочете, тъй като вече не е сред живите.
 
Мемоарната книга „Скъпи Пиер Паоло“ излиза през 2022 г. по повод стогодишнината от рождението на Пазолини, създател на безспорни киношедьоври като „Мама Рома“, „Декамерон“, „Кентърбърийски разкази“, „Цветът на 1001 нощ“, „Евангелие по Матея“, „Ястреби и врабчета“, „Теорема“.
 
В книгата присъстват образите на някои от най-известните италиански интелектуалци и артисти на двайсети век в живата, пулсираща духовна среда, в която самата авторка израства и твори.
 
„Скъпи Пиер Паоло“ ще бъде представена тази вечер лично от голямата италианска писателка Дача Мараини в рамките на Софийски международен литературен фестивал / Sofia Literary Fest на 6 декември от 18:30 ч. на Мраморно фоайе, ет. 2 на НДК. Модератор на срещата ще бъде Бойко Василев.
 
Дача Мараини (1936) е една от най-значимите представителки на съвременната италианска литература и обществен живот, авторка на романи, есета и сборници. Произлиза от аристократичен сицилиански род, дъщеря е на известен антрополог и ориенталист. Прекарва детството си в Япония, където се озовава в следвоенен лагер. След завръщането си в Италия основава литературно списание и се отдава на активно творчество. Тя една от основателките на театър „Мадалена“ в Рим, дългогодишна партньорка в живота на Алберто Моравия и близка приятелка на прочути италиански интелектуалци и творци. „Скъпи Пиер Паоло“ (превод: Вера Петрова) излиза през 2022 г. по повод 100-годишнината от рождението на Пазолини.
Ключови думи:
@