Consone Quartet музицират в София и подготвят нов албум

Consone Quartet музицират в София и подготвят нов албум

Ина Кънчева си партнира с артистите от новото поколение на Би Би Си

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларките Агата Дарашкайте и Магдалена Лот-Хил, виолончелистът Джордж Рос и виолистката Елица Богданова, която помага в превода, разположено под главната снимка! 

Днес, 10 август, от 19.00 часа  в Триъгълната кула на Сердика към Регионален исторически музей – София ще се проведе концертът „Любовта и животът на жената“. На сцената ще излязат изявеното българско сопрано Ина Кънчева и Consone Quartet, в който работи българската виолистка Елица Богданова. В програмата ще прозвучат „Любовта и животът на жената“ Оп.42 от Роберт Шуман, Феликс Менделсон- Бартолди – Струнен квартет без опус в ми-бемол мажор и „Песни по Рюкерт“ от Густав Малер. Концертът е включен в афиша на 4-тото издание на фестивала "Културама" и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Снимка: Фондация Културни перспективи

Първият квартет за старинни инструменти, избран за артист от новото поколение на Би Би Си, Consone Quartet бързо се прочува с честните си и експресивни интерпретации на класически и ранноромантичен репертоар. Дебютният им компактдиск, издаден през 2018 г. от френския лейбъл Ambronay, изследва музика от Хайдн и Менделсон. Той е посрещнат с голямо одобрение от критиката като презапис, „който моментално изскача от стереоуредбата към теб като нещо специално“ (The Strad, 2019).

Сформиран в Кралския музикален колеж в Лондон, Consone Quartet стартира професионалната си кариера през 2015 г., малко след което получава две награди на конкурса за млади артисти York Early Music In-ternational 2015, включително наградата на EUBO Development Trust и място в програмата EEEmerging във Франция. През 2016 г. печелят наградата на Кралската задморска лига за ансамбъл, а през 2022 г. получават престижната стипендия на Борлети-Буитони тръст (BBT).

Квартетът, съставен от цигуларките Агата Дарашкайте иМагдалена Лот-Хил, виолистката Елица Богданова и виолончелистът Джордж Рос, е посрещнат с ентусиазъм в лондонските зали „Уигмор хол“, „Кингс плейс“, „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс“, както и на фестивалите в Единбург, Челтнъм и Бъкстон и др. Английските фестивали „Хайдн“, „Брайтън“ и „Йорк“ за старинна музика са верни поддръжници и редовни домакини на групата през последните няколко години.
В продължение квартетът е свирил на Биеналето на струнните квартети на Парижката филхармония и в Аудиториума на Лион във Франция; в Concertgebouw Brugge и AMUZ в Белгия; в REMA Show-case; в Concerts d'été à St Germain в Швейцария и на турне в Боливия и Перу. Групата е избрана за участие във фестивала на Академията в Екс-ан-Прованс през юни 2020 г.

Consone Quartet се радват на редовни сътрудничества с колеги музиканти, сред които напоследък са Колин Лоусън, Анеке Скот, Гвилим Боуен, Паоло Занзу, Мери Беван, Александър Ролтън и членове на Хановер бенд. Квартетът е работил със студенти в Музикалното училище „Четъм“, Кралския музикален колеж и Кралския уелски колеж за музика и драма. В момента Consone Quartet са камерни стипендианти на Ханс Келер в Училището за музика и драма Гилдхол за периода 2020-2022 г.

По време на пандемията квартетът създава своя собствена онлайн поредица, озаглавена „Barnstorming!“ – изпълнявайки камерна музика в хамбари из Обединеното кралство. Проектът беше любезно подкрепен от фондация „Континуум“, чийто последен кръг от безвъзмездни средства ще даде възможност за изпълнения на живо на нова композиция за струнен секстет от композитора Гавин Брайърс това лято.

Акцентите в сезон 2022-2023 г. включват Queen's Hall, Единбург; Wigmore Hall, Лондон; Stol-ler Hall, Манчестър; De Bijloke, Белгия; Heidelberg Festival, Германия и турне в Северна Америка. Квартетът наскоро подписа договор с шотландския лейбъл Linn Records и през пролетта на 2023 г. ще издаде албум с музика от Феликс Менделсон.

Ключови думи: