Classic Дестинация: Виена кани туристи в малките и непознати квартали
Снимка: WienTourismus/Paul Bauer

Classic Дестинация: Виена кани туристи в малките и непознати квартали

Да усетиш виенския начин на живот през 2024 г.

През 2024 г. австрийската столица ще се представи пред туристите по малко по-различен начин. Виенският туристически борд е обявил следващата година за година на малките квартали. Под мотото "Heartbeat Streets" ще бъдат показани 11 квартала в по-малко известните части на града, информират от Община Виена-Международни офиси - София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Половината от туристите, посещаващи Виена, вече са били тук и друг път и познават основните забележителности на града. Социологически проучвания показват, че една трета от тях посещават града редовно. Всички те търсят нови, автентични преживяване и срещи с местните жители. От 2017 г. Виенският туристически борд провежда ежегодно проучване сред жителите на Виена и резултатите показват, че девет от всеки десет виенчани имат положително мнение за туризма в града. Подобно е мнението и сред гостите на Виена, където девет от всеки десет от тях с радост препоръчват този град като желана дестинация. Нашата цел е да запазим тези високи нива на посещения и одобрение на туризма от гражданите, казва директорът на Туристическия борд Норберт Кетнер. Целта на подготвената програма за следващата година е да се гарантира, че целият град ще има полза от туристическия бизнес, включително и околностите на Виена. Градът прави крачка напред в развитието на качествен туризъм, използвайки съществуващата инфраструктура. Допълнителна полза за виенчани е облекчаването на най-натоварените части на града.

Снимка: © WienTourismus/Erli Grünzweil

Фокусът на туристическата 2024 г. е върху превръщането на единадесет по-малки виенски квартала, които имат свой собствен характер, облик и социална динамика, в интересна туристическа дестинация. По света кварталите се наричат с различни имена – в Ню Йорк те са Neighborhood, в Мадрид Barrio, в Берлин Kiez, а във Виена такива градски квартали или махали се наричат Grätzel. Това са малки градски райони с по няколко улици. Повечето от тези квартали са възникнали от някогашните селища извън тогавашния център на града, днешния първи район. Центърът на кварталите обикновено е пазарът или централният площад и прилежащите улици. Особеното във виенските квартали е, че те често нямат официално определени граници, нямат начало и край. Всеки квартал има свои забележителности, своя публика, свой характер и чар. Кафенетата, ресторантите и магазините са място за срещи, разговори и творчество, които привличат все повече посетители в следпандемичната ера на пътувания. Това разнообразие прави Виена по-интересна и позволява на гостите да се потопят в живота на местните, като се докоснат до истинската виенска култура. Всичко това създава усещането за прословутия виенски начин на живот, който може да бъде доловен само чрез сетивата и играе важна роля както за жителите, така и за гостите на космополитна Виена.

 

Кварталите могат да бъдат разгледани с помощта на официалното туристическо приложение на Виена "ivie". Цифровият пътеводител разказва всичко не само за забележителностите на Виена, от Шьонбрун до Пратера, катедралата "Свети Стефан" и булеварда Рингщрасе. Приложението не просто знае къде да ви заведе, то познава Виена като дланта си и показва на гостите непознати страни на града. Ivie редлага полезни съвети, разказва любопитни анекдоти и много истории за специални места из цяла Виена. Сред кварталите, включени в туристическата програма за 2024 година, са Фрайхаусфиртел в близост до пазара Нашмаркт, Кармелитерфиртел в 18-и район, където и до днес живееят представители на еврейската общност, и Сервитенфиртел, известен още и като Малкия Париж.

Ключови думи: