Classic Дестинация: Унгарските национални ценности

Classic Дестинация: Унгарските национални ценности "Хунгарикуми" представят на Летище София

Изложбата е по случай унгарското председателство на Европейския съюз

На 30 юли на столичната аерогара бе открита изложбата "Хунгарикуми- уникално от Унгария".  На откриването присъстваха Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на Летище София и посланика на Унгария в България Миклош Борош.

Систематизирането на унгарските ценности започва през 2000 г. с широко обществено и професионално съгласуване, което завършва с приемането на Закон ХХХ от 2012 г. за унгарските национални ценности т.нар. „хунгарикуми”. 

Това е събирателно понятие, с което се назовават върхови постижения на унгарците в различни сфери на икономиката, архитектурата, техниката, аграрното стопанство, културата, гастрономията, здравето, изкуството и се отличават характерни за тях специфики, уникалност и качество. 

Списъкът се съставя според т.нар. „Пирамида на националните ценности”, по строги критерии и от специална комисия и съдържа над 140 елемента, от които статут на „хунгарикум” получават 89 в следните раздели: „Селско стопанство и хранително-вкусова промишленост“ (26), „Здраве и начин на живот“ (5), „Изградена среда“ (1), „Промишлени и технически решения“ (3), „Културно наследство“ (40), „Спорт“ (3), „Природна среда“ (3), Туризъм и гастрономия“ (8). 

Снимка: Институт Лист-Унгарски културен институт

На 18 юни т.г. в списъка с хунгарикумите са включени още три елемента, с които списъкът вече наброява общо 92 хунгарикума: 1. „кочи“ - превозно средство от село Коч, благодарение на което транспортът е удобен и бърз още преди 500 години; 2. бонбоните „салонцукор“, които са неизменна част от унгарската Коледа и са важен продукт в унгарското сладкарско производство, и 3. доматеното пюре „Златен фазан“, известно по целия свят и произвеждано само от домати, отгледани в Унгария.

Изложбата продължава до 31 август на Терминал 2 на Летище София в салона "Заминаващи" след зоната за безмитна търговия. Събитието е съвместна проява на Посолството на Унгария в България, Институт Лист София, Дирекция "Култура" на Столична община, Банка ДСК и Летище София.

Ключови думи:
@