Цигулковият конкурс „Сибелиус“ в Хелзинки не допусна руските музиканти

Цигулковият конкурс „Сибелиус“ в Хелзинки не допусна руските музиканти

За да гарантира "неутрална и спокойна среда за всички участници"

Конкурсът „Сибелиус“ в Хелзинки взе трудното и разбираемо решение, имайки предвид руското потисничество в окупирана Финландия и по-новите събития в Украйна, като изключи музикантите от Русия, които кандидатстваха за участие в музикалната надпревара.

„Рекорден брой млади цигулари кандидатстваха в XII-ия международен конкурс за цигулари Ян Сибелиус, организиран в Хелзинки през май 2022 г.“, пише в официалното съобщение на организаторите. „Войната в Украйна и разкритите зверства доведоха до ситуация, в която Конкурсната комисия реши да изключи руските участници от надпреварата, за да защити другите участници и конкурса като цяло. Журито на XII-ия международен цигулков конкурс на името на Ян Сибелиус избра 49 млади цигулари, които ще демонстрират своите възможности и умения в периода 18–29 май 2022 г в Хелзинки. Конкурсът, който първоначално беше насрочен за края на 2020 г. и беше отложен заради пандемията, получи рекорден брой кандидатури.

На 7 март 2022 г. журито реши, че всички участници в конкурса ще бъдат оценявани само според техните артистични заслуги. Двама млади руски цигулари се класираха в процеса на предварителен подбор. Журито следва насоките на Световната федерация на международните музикални конкурси (WFIMC), че явяващите се участници не трябва да бъдат изключвани от състезанието единствено въз основа на националност. Припомняме, че Цигулковият конкурс на името на Ян Сибелиус е член на световната организация.

Ситуацията обаче се промени от началото на март, тъй като войната в Украйна продължава. Поради това, на 8 април 2022 г. комисията преразгледа възможностите за руските кандидати за музикална слава, допуснати в конкурса, и заключи, че при настоящите изключителни обстоятелства участието им не е възможно. Ужасите на войната и наскоро разкритите зверства доведоха до това, че организационният комитет няма друг морален или етичен избор, освен да изключи руснаците от конкурса. С това решение комитетът иска също така да гарантира неутрална и спокойна среда за всички участници.

Ключови думи: