Цигулковата звезда от новото поколение Сергей Хачатрян и диригентката Кери-Лин Уилсън гостуват в София на 23 септември

Цигулковата звезда от новото поколение Сергей Хачатрян и диригентката Кери-Лин Уилсън гостуват в София на 23 септември

На 23 септември от 19ч. в зала „България“

Софийската филхармония продължава да представя на публиката най-горещите имена на класическата музика. На 23 септември от 19ч. на сцената на зала „България“ ще излезе виртуозният цигулар Сергей Хачатрян – най-младият победител в историята на престижния конкурс „Ян Сибелиус“. Под диригентската палка на Кери-Лин Уилсън, той ще представи Концерт за цигулка и оркестър №1 от Макс Брух. Маестра Уилсън е включила в програмата и  Симфонична поема „Вълтава” от Бедржих Сметана и Първата симфония на Дмитрий Шостакович, които ще прозвучат в изпълнение на Националния ни оркестър.

Сред младите виртуози Сергей Хачатрян блести с особена светлина. Той влиза в полезрението на световните критици и публика през 2000 г., когато печели първа награда на VIII международния конкурс „Ян Сибелиус“ в Хелзинки и така става най-младият победител в историята на състезанието. През 2005 г. той печели и първа награда на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел. Талантливият цигулар се изявява на най-престижните сцени с оркестри като Националния оркестър на Белгия, Хамбургската филхармония, Филхармонията на Ротердам, Оркестърът на „Ла Скала“, Виенската филхармония, Оркестърът на Мариинския театър, Оркестър дю Пари, Концертгебау, Берлинската филхармония, Лондонската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, NHK. Работи с диригенти като Валерий Гергиев, Густаво Дудамел, Якуб Хруша, Хю Волф, Станислав Кочановски, Юрий Темирканов, Андрис Нелсон, Даниеле Гати и др. Почитателите на класическия звук са слушали Сергей Хачатрян на фестивалите в Залцбург, Аспен и Люцерн, Равиния и др. Той свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Ysa ‘e“ от 1740 г. любезно предоставена от Nippon Music Foundation.

Кери-Лин Уилсън има вече над 20-годишна международна кариера и е гостувала с огромен успех на Софийската филхармония. Тя е първата жена-диригент, дирижирала в оперните театри „Арена ди Верона“, Новия Национален театър (NNT) в Токио и Римската опера . Изявява се с някои от най-престижните световни оркестри като филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Сан Франциско, Виенския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Руския Национален оркестър и Пражката филхармония, както и Симфоничния оркестър на RAI, Фестивалния оркестър на Равиния, симфоничните оркестри на Сиатъл, Торонто и Монреал, Orchestra national d’Ile de France, Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио и много други. Дирижира спектакли в най-престижните оперни театри: Кралската опера „Ковънт Гардън“ – Лондон, Баварската държавна опера, Болшой театър, Виенската държавна опера. Интересите й в областта на операта са насочени предимно към произведения на Верди, Пучини и руските композитори, а симфоничният й репертоар е специализиран в творчеството на Шостакович, Чайковски, Малер, Брамс и Бетовен. Изявите й са високо оценени от критиците . Ню Йорк Таймс я определя като „ отчетливо очертана и нюансирана“, а вестник „Телеграф“ прибавя: „елегантно откровена“. Кери-Лин Уилсън е щастливо омъжена за генералния директор на Метрополитън опера.

Ключови думи: