Цигуларката Лора Маркова ще се включи в концерта „Колкото повече“  на 18 юли в София

Цигуларката Лора Маркова ще се включи в концерта „Колкото повече“ на 18 юли в София

В рамките на „Алегра“

Концертът „Колкото повече“ събира български и чуждестранни музиканти на фестивала „Алегра“. Събитието е на 18 юли в Централния военен клуб, съобщават организаторите.

По думите им, изпълнителите за първи път ще свирят заедно в този състав, а програмата ще пренесе публиката в света на две Виени – тази на Моцарт и тази на Шьонберг.

Ще звучи Струнен квинтет в до мажор, КV.515 от Волфганг Амадеус Моцарт и „Просветлена нощ” за струнен секстет, оп. 4 от Арнолд Шьонберг.

„Струнните квинтети на Моцарт са опусите, които той е писал вероятно с най-голямо удоволствие и отдаденост. Радостта от хрумванията и сложността на мислите, изложени с виртуозна лекота – ето я и радостта за този, който слуша и следи притихнал свободната игра на композитора. Струнният секстет на Шьонберг е разгърната романтична панорама на едно чувство, проследено в неговите перипетии – стъпка по стъпка ние ще чуем (и дори видим) възвишената поема на Рихард Демел, станала литературна основа на композицията. Смяната на най-фини струнни бои, смесването им, различните звукови „мазки“ подкупват слушателя със своето богатство и изменчивост. А това е едва 4-ти опус на младия гений“, разказват от „Алегра“.

Произведенията ще бъдат представени от цигуларите Григори Асс и Лора Маркова, виолистите Нимрод Гуез и Алесандро Д’Амико, виолончелистите Кирил Злотников и Джовани Ньоки и контрабасистът и основател на фестивал и академия „Алегра“ – Петър Найденов.

Ключови думи: