Цигуларят Оскар Бохоркес в Classic FM radio преди дебюта си в София: „Аз съм един европейски латиноамериканец“

Цигуларят Оскар Бохоркес в Classic FM radio преди дебюта си в София: „Аз съм един европейски латиноамериканец“

Музикантът представи в ефир и нов диск с творби от Пиацола

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Оскар Бохоркес в звуковия файл под главната снимка!

 На 9 февруари 2022 от 19 ч. Литературният клуб „Перото“ на Националния дворец на културата в София ще бъде домакин на рецитала на Оскар Бохоркес, подкрепено от Гьоте институт. В програмата ще прозвучат произведения за соло цигулка на Паганини /6  Капричии/, Бах /Шакона из Партита № 2 в ре минор/, Пиацола /Два танго етюда/, Тарега /Спомени от Алхамбра/ и една собствена композиция /Соната/.

Перуано -уругвайският цигулар Оскар Бохоркес е роден в музикално семейство. Възпитаник е на престижния Музикален институт „Къртис” във Филаделфия, където учи при проф. Аарон Розанд, и на Виенския университет за музика и сценично изкуство, където се обучава при Гюнтер Пихлер (от Квартет „Албан Берг”).

„Аз съм като една смесица, която съдържа и двете култури в себе си. Аз съм един европейски латиноамериканец или гражданин на света. В този смисъл, съм отворен за всякакви култури“, сподели в ефира на Classic FM radio изявеният цигулар. „Моите родители са ми разказвали, че на 3-годишна възраст съм гледал и слушал Концерта за цигулка на Пьотр Илич Чайковски, изпълнен от цигуларя Шломо Минц. Толкова съм бил впечатлен, че после съм рисувал само цигулки и сред играчките съм имал такъв инструмент. Един ден баща ми попита колегите си дали могат да му донесат малка цигулка (половинка), предназначена за деца. Донесе ми инструмента и помоли една от колегите му да ми предаде няколко урока. Така пътят ми на цигулар започна от 3,5 -годишна възраст до днес“, припомня си южноамериканският музикант, роден в Карлсруе, Германия.

 

Считан от диригента Кристоф Ешенбах за изключителен талант с голяма музикална дълбочина, Бохоркес прави своя соло дебют с Лондонската филхармония през 2009 г. През 2014г. свири в някои от най-известните театри в Китай. Година по-късно участва във Фестивала за модерна музика в Пекин, който бележи началото на поредното му турне в Китай. Свирил е в най-авторитетните зали в Германия, като тази на Берлинската филхармония, «Алте опер»- Франкфурт, Филхармонията на  Елба в Хамбург и Гевандхаус -Лайпциг. През 2016 и 2018г. отново свири в Берлинската филхармония.

 

В студиото на Classic FM radio Оскар Бохоркес се появи с уникален старинен инструмент - цигулка Guarneri del Gesù от 1729г. и лък на Dominique Peccatte от 1845 г. „Инструментът достигна до мен от собственика му, който е англичанин или живее в Обединеното кралство“, разказва Бохоркес. „Не познавам името на собственика, тъй като си общувах чрез посредник, назначен да открие цигулар , на когото да предостави този инструмент. Знам, че няколко десетилетия наред цигулката е била съхранявана в рамките на семейството. Собственикът не е купувал инструмента, а го е заварил в наследство от предишните поколения. На тази цигулка не е свирено от доста години, но дори и аз не знам името на човека, който действително е музицирал професионално на него. Тази Гуарнери няма псевдоним, тъй като не е била на Исак Щерн, или на Фриц Крайслер, например. По неведоми пътища инструментът се оказа в Париж, където познавам един лютиер“. По негова препоръка и след телефонното обаждане цигулката се озовава в ръцете на талантливия музикант. Върху нея е поставен печат, който вероятно обозначава, че тя е принадлежала на аристократичен английски род.  

 

Оскар Бохоркес разказа и историята на старинния лък, с който свири: "Доминик Пекат е един от най-известните производители на лъкове и до ден днешен продължава да е сред най-търсените. Другата известна личност е Франсоа Турт. А за Пекат-Турт се говори както за двойката Гуарнери- Страдивари".

Имах привилегията да избирам този лък. Помолих за помощ моя спонсор. Той каза: “Намери най-хубавия лък, който можеш да откриеш и след това ще говорим”. Обиколих Европа- Париж, Виена и Лондон, за да изпробвам всички лъкове. Именно в Лондон открих този лък Доминик Пекат, който ме очарова. Върнах се при спонсора, който го закупи и ми го предостави. Беше огромен късмет, че можех да отида и да избера лъкът, който ми харесва".

Оскар Бохоркес е гост-солист на Симфоничния оркестър на Националния театър в Бразилия, Симфоничния оркестър на Юкатан, Националния филхармоничен оркестър на Перу, Симфоничния оркестър Содре в Монтевидео и Класическия оркестър Мауле/Чили. Дейността му като солист и камерен музикант го отвежда в Швейцария, Германия, Австрия, Великобритания, Чехия, Испания, Италия, Тайланд, Китай, Мексико, Гватемала, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Перу, Аржентина, Чили, Бразилия и Уругвай.

През декември 2019 г. Оскар Бохоркес издаде своя албум със соло сонатите на Бах, който е сред предпочитаните в iTunes, Amazon, Spotify и Classical.com. Цигуларят и брат му, виолончелистът Клаудио Бохоркес, заедно с пианиста Густаво Бейтелман формират трио Patagonia Express, което през 2018г. се представи в Берлинската филхармония и издадe своя албум в чест на Астор Пиацола с лейбъла Berlin Classics през 2021г.

 

Бохоркес разкрива историята на триото, която започва  в края на 2009г. и началото на 2010г.: „По това време живеех в Лондон и се запознах с Густаво Бейтелман в Саутбанк център. Срещнахме се случайно в публиката на концерт на негов ученик по композиция. Запознахме се след като прозвуча и последната нота в музикалната вечер. Името му ми беше познато. Навремето, а и сега, той е водеща фигура в света на тангото, но в миналото си казвах, че ако искам да свиря танго, трябва да се запозная с Густаво Бейтелман. Когато го видях за първи път, споделих вълнението си. Той ме покани в Париж, където разговаряхме. Впоследствие за първи път по мое настояване свирихме заедно негови творби в Регенсбург, Германия. Изнесохме и други концерти. Брат ми Клаудио научи за това наше приятелство. Каза ми „Ти свириш с пианиста, който е работил със самия Астор Пиацола?“, както и че желае да се срещне с Густаво Бейтелман на една сцена. Пианистът също беше ентусиазиран и брат ми успя да организира концерт в Берлин. Така се роди триото ни“.

Новият албум на Оскар Бохоркес включва 24-те капричии на Паганини ще излезе през пролетта на 2022г., а през октомври същата година той ще ги изпълни в Берлинската Филхармония.

Ключови думи: