Цигуларят Чавдар Парашкевов завършва турнето си „La Belle Epoque” в България
Снимка: Виолета Тончева

Цигуларят Чавдар Парашкевов завършва турнето си „La Belle Epoque” в България

В дует с Наталия Кисленко

Дуото „Парашкевов – Кисленко“, добре познато на международната сцена, пътува през 2023 година на световно турне. Цигуларят Чавдар Парашкевов и пианистката Наташа Кисленко поднасят на почитателите на класическата музика своя проникновен прочит на творби от Рахманинов, Сук, Енеско, Дохнани, Аренски и други композитори, обединени в красноречивия наслов „La Belle Epoque”. Поредицата от рецитали в Хюстън, Сан Маркос, Ню Браунфелс, Санта Барбара, Сан Диего, Истанбул и Анкара завършва с три концерта в България.

Концертите са в София на 29.03.2023 в Къща-музей „Борис Христов“; в Пловдив на 30.03.2023 в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей и във Варна на 01.04.2023 в ГХГ „Борис Георгиев“.

Създадено през 2009 година, дуото „Парашкевов – Кисленко” концертира многократно в Германия, Русия, България, Турция и САЩ. Техни рецитали са били излъчвани на живо в радиопраграми в София и Хюстън. През 2011 година двамата музиканти издават своя дебютен албум „Руски сонати“ и получават много отлични отзиви от музикалните критици. През 2018 година излиза втори диск, озаглавен „Бетовен, Брамс, Малер“. Списанието “Gramophone” нарича Парашкевов и Кисленко „дръзки шампиони на целия албум“, „техните диалози са балансирани, интензивни, но изразени с лекота“.

 

Определeн от списание “Strad”, като „романтичен виртуоз с искрящ и брилянтен тон и яснота на жеста“, цигуларят Чавдар Парашкевов има многобройни изяви с оркестри, соло и камерни рецитали в България, Турция, САЩ, Германия, Русия, Италия, и Дания. Парашкевов е носител на първа награда в Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия, първа награда и специална награда „Бах интерпретация” в „Конкурс за млади таланти” в София, втора награда за „Най-добро изпълнение на българска музика” във Варна и първа награда за „Най-добро изпълнение на чешка и словашка музика” във Варна. Има издадени четири албума, като последния „Брамс и Шостакович – клавирни триа“ е издаден през 2021 година от Франкор. Неговият дебютен компактдиск “Мoto Perpetuo” от 2005 година е летял в космоса по време на полет STS-125 на совалката Atlantis, състоял се през месец май 2009 година. Парашкевов е възпитаник на НУИ „Добри Христов“ във Варна, следвал е в СМУ - Далас, както и в Университета на Хюстън. Работи с известните педагози: А. Ковачева, П. Христосков, Г. Гичкова, А. Грабиец, В. Богартц, Т. Хапанен, Н. Школникова, Е. Борок, С. Розенберг, Е. Фридман и др. Чавдар Парашкевов е член на оркестрите на Houston Grand Opera и Houston Ballet, съчетавайки предподавателската си дейност с провеждането на музикания фестивал Round Top, Тексас.

Изявената пианистка и педагог Наташа Кисленко концертира в Русия, Германия, Италия, Испания, Словакия, България, Турция и САЩ. Критиците я оценяват, като изпълнител с голяма артистичност, перфектна техника и нюансиране. Родената в Москва Кисленко започва обучението си на шест годишна възраст в специалното музикално училище за надарени деца към Московската консерватория "Чайковски", където получава и висшето си образование през 1994 година. През 1995 година заминава за САЩ, където продължава обучението си с известния испански преподавател Хоакин Ачукаро в Далас, Тексас. През 2004 година защитава докторска степен в Университета на Ню Йорк. Носител е на много международни награди от клавирни конкурси в Португалия, Франция, Словакия и САЩ. Нейният дебют в Карнеги Хол е през 1996 година след спечелването на голямата награда на Международния клавирен конкурс в Мисури. Изнася камерни рецитали с големи музиканти, като Сара Чанг, Торейф Тедийн, Жеймс Базуел, Теодор Кучар, Тадео Куело и други. Заедно с цигуларя Чавдар Парашкевов издава два компактдиска за цигулка и пиано „Руски сонати” и „Бетовен, Брамс, Малер”. Списание “Strad” приветсва нейния „прозрачен и красив пианизъм“. От 2007 година Кисленко е преподавател по пиано в Университета в Санта Барбара, Калифорния, а преди това също е преподавала и в Калифорнийския университет във Фрезно.

Ключови думи: