„ЧИЧОВЦИ
Снимка: Държавна опера- Пловдив

„ЧИЧОВЦИ" - опера от Лазар Николов СВЕТОВНА ПЛОВДИВСКА ПРЕМИЕРА!

Премиера- на 1 и 2 март в Пловдивската опера

 
Чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова с режисьора Елена Стоянова, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
С премиера на комичната опера „Чичовци“ oт Лазар Николов Опера Пловдив отбелязва 100-годишнината от рождението на композитора и 100 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Премиерните дати са в навечерието на Националния празник на България – 1 и 2 март 2022 година.

Диригент на спектакъла е Павел Балев, музикален ръководител и диригент на хора е Драгомир Йосифов, режисьор е Елена Стоянова, художник - Кристиян Леков.

При създаването на операта през 1971 година Лазар Николов коментира драматургията на Вазовата повест: “В сивото  провинциално ежедневие, в затънтения робски край съществуваше живот, раздвижваха се духовете, събуждаха се свободолюбиви стремежи, Вазов ни пренасяше в друг свой свят, макар и хронологически отминал, но интересен, изпълнен с безобиден хумор  и горещи въжделения на малките хорица. Дребни събития, а въпреки тях нещо ставаше, макар и дискретно, подготвяше се, растеше. Драматургията на това произведение носеше съвременни тенденции и разбирания. Последните, както и неличния, неинтимния характер на сюжета ме привличаха“.

Драгомир Йосифов, който е съратник на Лазар Николов, си спомня: „В един разговор композиторът спомена, че речта на чичовците е "поетическа" и "приказна", а поетичното и приказното са есенциални музикални прояви. Ритъмът на българската реч, нейната сприхава насеченост или елейност също е нещо, което просто настоява за музикално фиксиране.“

Музикално постановката се ръководи от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, Опера Цюрих, главен диригент на Фихармония Баден- Баден, а от следващия сезон главен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия). За работата с партитурата на „Чичовци“ той коментира: „Предизвикателствата за диригента са огромни! Непрекъснати смени на ритми и темпа, трудна архитектоника за водене! Но партитурата е много логично изградена, фина, изящна, дори филигранна. Вокалните партии са емблематично-майсторски написани, “обличането” на Вазовия текст в тонове и във вокални фрази е силно доказателство за класата и огромния композиторски талант на Лазар Николов. Четейки и изучавайки партитурата смятам, че по-добре не може да се напише - във всеки такт виждам и чувам светлини, сенки и цветове.“

Две са основните характеристики на историята в „Чичовци“, които я сближават с театъра на абсурда през погледа на режисьора Елена Стоянова и художника Кристиян Леков: едната е вечното “Чакане”, характерно за българина, а другото характерно за Чичовците е почти изцяло отсъствието на събития, които да променят хода на историята. „Липсва действие, което е заменено с едно вечно говорене. Базирайки се на това, героите в настоящата сценична интерпретация са поставени в една абстрактна среда - всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с бурени. Останали са само строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят как да продължат напред.“, коментира Елена Стоянова. Сценични решения на екипа надскачат битово сюжета и спомагат за превръщането на историята в българска притча.

Вазовите персонажи се изпълняват от солистите 
Хаджи Смион - Август Методиев
Поп Ставри - Евгений Арабаджиев
Г-н Фратю - Иво Йорданов, Михаил Пулиев
Хаджи Атанасий - Николай Писанов
Иванчо Йотата - Пламен Папазиков
Даскал Гатю - Цветан Цветков, Николай Бачев
Мирончо - Александър Баранов, Георги Деведжиев
Бухалът - Ивайло Герасимов
Селямсъзът - Александър Носиков
Варлаам - Димитър Зашев, Георги Динев
Мичо Бейзадето - Борис Кучков
Чорбаджи Николаки - Владимир Ников
Беят -Живко Пейчев
Мироновски - Сероп Йозгатлиян
Две жени - Светлана Иванова, Ива Ананиева
Селямсъзка - Ростислава Ракова
Варлаамица - Ива Ананиева
Ансамбъл: Станимира Манолова
Милена Гъркова – Калинова
Цветанка Ангелова
Деца от актьорска група на Академия на Госпожа Опера с ръководител Даниел Русев
Хор и Оркестър на Опера Пловдив
Диригент – Павел Балев
Режисьор – Елена Стоянова
Диригент на хора и музикален ръководител – Драгомир Йосифов
Хореограф – Анна Пампулова
Сценограф и художник на костюми – Кристиян Леков
Асистент-художник – Христина Дяковска
Концертмайстор – Виеслав Новак
Корепетитори – Росица Димова, Мартин Даскалов
Асистент режисьори – Дима Димитрова, Иванка Далийска, Тодорка
Митковска, Мая Лачева
 
Билети - касата на Пловдивската опера и в мрежата на Ивентим
Ключови думи:
@