Четири нови тромпета ще радват публиката на Софийската филхармония
Снимка: Софийската филхармония

Четири нови тромпета ще радват публиката на Софийската филхармония

За първи път ще звучат на 4 май 2023г.

Тромпетистите на Софийската филхармония вече ще свирят на нови инструменти. Два B-тромпета и два C-тромпета на водещата световна марка Vincent Bach, модел Stradivarius бяха поръчани от Америка и от няколко дни са в ръцета на тромпетовата група на националния оркестър.
Моделът се слави със своето ненадминато качество и остава предпочитаният избор на музикантите от елитните оркестри.
 
„Тези инструменти са абсолютна класика, а моделите, освен ненадминатите качества, притежават и легендарен статут. Затова и бяха нашият естествен избор. С-тромпетът е правен по изискванията на легендарният тромпетист и преподавател Адолф Херсет - дългогодишен първи тромпет на Чикагска филхармония. В тромпетът е абсолютно легендарен модел 37 G ( Gold). Много хора си мислят, че тромпетът е просто жълт или позлатен, но всъщност в състава на материала от който е изработен има висок процент съдържание на злато. Оттам идва мекият и благороден звук“ – казва първият тромпетист на Софийската филхармония Петър Македонски.
 
 
На 4 май той ще представи Концерт за тромпет от Васил Казанджиев с един от новите инструменти. Диригент на вечерта ще бъде Росен Гергов, а в програмата са включени и Адажио из балета „Спартак“ от Арам Хачатурян и „Нощи в градините на Испания“ от Мануел де Файя със солист обичаната от родната публика пианистка Елена Башкирова.
 
Васил Казанджиев представя Концерта за тромпет така: „Третата част на произведението (рондото) е композирана по време на следването ми (трети курс) в Музикалната академия при проф. П. Владигеров. Другите две части ги прибавих по-късно, без той да знае.“
 
Творбата прозвучава за първи път в изпълнение на Васил Костов със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев през 1959 в Пловдив. Днес е сред най-обичаните произведения от тромпетистите заради своята виталност, спонтанна емоционалност и динамична ритмика, които дават възможности за максимална изява на виртуозитета на солиращия тромпет.
 
Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и тук: https://www.eventim.bg/…/elena-bashkirova-i…/event.html
Ключови думи:
@