Чешки и словашки политици слушаха заедно Дворжак
Снимка: czechia.postsen.com

Чешки и словашки политици слушаха заедно Дворжак

На концерт в Пражкия Рудолфинум

Настоящи и бивши политически представители на Чешката република отбелязаха 30-ата годишнина от създаването й на концерт в пражкия Рудолфинум. Настоящите министър-председатели на чешкото и словашкото правителство Петър Фиала (ODS) и Едуард Хегер, бивши чешки премиери, настоящи министри и председатели и заместник-председатели на двете камари на парламента присъстваха в залата. Те слушаха Симфония № 9 „Из Новия свят“, оп.95 от Антонин Дворжак, както и концертната Увертюра „Карнавал“, оп.92, изпълнени от Чешката филхармония под палката на Семьон Бичков. Прозвучаха и химните на двете страни.

„Работейки заедно с нашите словашки приятели, успяхме да съхраним всички добри неща, които съществуваха в общата държава“, каза Фиала във встъпителната си реч. Той оцени, че Чехия и Словакия си помагат, например в Северноатлантическия алианс, и се възползват от това, че се разбират добре. Според премиера, дори хора, които не са преживели бившата федерация на двете вече независими държави, чувстват изключителна близост със Словакия – и според Фиала това отношение трябва да се развива и в бъдеще.

„Разбираме много добре, че заедно сме по-силни“, каза Хегер. По думите му, Чехия и Словакия поддържат братска връзка, между двете страни има езикова и културна близост и силни семейни връзки.

Музикалната проява беше предшествана от срещата във вилата „Крамарж“- официалната резиденция на премиера на Чехия, която се проведе под формата на възпоменателна вечеря, на която всички живи бивши държавни глави бяха поканени от настоящия министър-председател Петър Фиала.

Припомняме, че Чешката република е създадена на 1 януари 1993 г. след разпадането на бивша Чехословакия. Оттогава страната е управлявана последователно от 16 кабинета.

Ключови думи: