Челистът на Берлинската филхармония Кнут Вебер: „Мълвеше се, че репетициите с Абадо са анархистични“

Челистът на Берлинската филхармония Кнут Вебер: „Мълвеше се, че репетициите с Абадо са анархистични“

Музикантът дебютира довечера в зала "България"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Кнут Вебер от Берлинската филхармония в превод на Ангелина Александрова!

Кнут Вебер е роден в Австрия, но започва професионалната си кариера на 23-годишна възраст, когато става член на Берлинската филхармония. Попада в авторитетния състав между ерата на Клаудио Абадо и епохата на сър Саймън Ратъл- двама диригенти, които по думите му, са оставили трайна следа в развитието на оркестъра.

 „Абадо е различен по стил от Караян.  С него музикантите се надяваха, че ще настъпи по-човешка отпусната атмосфера“, призна челистът в ефира на Класик ФМ радио. „След като се мълвеше ,че репетициите с Абадо са анархистични, ни се искаше да дойде човек със систематичен подход. Сър Ратъл имаше огромен репертоар, който да направи веднага с всички“, подчерта Кнут Вебер. Според него, в момента  начина на работа на Кирил Петренко понякога дори  „заема мястото на композитора“.

Днес Кнут Вебер е член на борда на Берлинските филхармоници и взима участия в прослушванията за нови попълнения, за чиято взискателност се носят легенди. „Единствените трудности са свързани с музикалния аспект. По наше време жени не бяха допускани. С изискванията на новите времена няма нужда да съобщаваш пола, възрастта си, а най-лесно е да те поканят, но това рядко се случва“, пояснява музикантът.

Кнут Вебер е предпочитан солист на симфоничните оркестри на Далас, RTV Словения, Президентските симфонични оркестри на Анкара и Истанбул, Kammerorchester Wien-Берлин, младежки оркестри в Германия, Швейцария и Австрия. Той е съосновател на Камерния оркестър на Малер с подкрепата на Клаудио Абадо. Кнут обикаля цял свят с „12 челисти на Берлинската филхармония ”и„ Пиано квартет на Берлинската филхармония“. Съосновател  ена „Bronislaw-Huberman-Forum“ и член на Художествен консултативен съвет на IKSV в Истанбул от 2018 г.

Тази вечер от 19.00ч. в зала „България“ публиката ще има удоволствието да се наслади на Кнут Вебер като солист на Софийската филхармония в интерпретацията му на „Дон Кихот“ за виолончело, виола и оркестър, оп.35. В програмата ще прозвучи и сюитата из „Кавалерът на Розата“, оп.59. „Програмата е много интересна и пъстра. Концертът е много разнообразен. В него има партия на туба тенор, което рядко се случва. На пулта ще се качи истински познавач на Рихард Щраус, какъвто е маестро Саша Гьотцел“, убеден е Кнут Вебер, който ще дебютира на българска сцена.

Ключови думи: