Организаторът на

Организаторът на "Cellisimo" доц. Атанас Кръстев: „Културата трябва да се субсидира много повече от най-високите етажи на властта"

Кои са преподавателите и какви са концертите от 6 до 10 септември в София?

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с организатора доц.д-р Атанас Кръстев, разположено в звуковия файл под главната снимка!

26 участници от България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Германия ще се включат в Третото издание на Международния фестивал  "Cellisimo" /„Челисимо”/ през 2022 година, който ще се проведе от 6 до 10 септември в София. Форумът показва растеж, разширяване на териториите, представя нови и познати имена на известни световни виолончелисти – концертиращи артисти и преподаватели в реномирани висши музикални училища. Фестивалът ще включва 3 камерни рецитала и 3 четиридневни майсторски класове, както и  заключителен концерт с най-добре представилите се участници в курсовете.

„Наложи се да затворим сайта за регистрация в един момент. Има огромно българско присъствие, което е основната цел на фестивала, защото се прави за следващото поколение виолончелисти", сподели в ефира на Classic FM Radio доц.д-р Атанас Кръстев- артистичен директор на фестивал и академия „Челисимо“ и преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров"

„Всяка година има повече кандидати. Целта ми е да предоставя достойна алтернатива на това да се търси образование в чужбина, като предложа същото качество в България, тази школа да расте и да бъде редом с най-добрите по света", поясни талантливият музикант. По думите му, „най-сериозният проблем пред виолончеловата школа в България важи и за всички останали инструменти е правилната реализация за всички млади музиканти и предоставяне на равни възможности за добър стандарт на живот, както е в другите страни. Мисля, че трябва да се обръща внимание и субсидира културата много повече от най-високите етажи на властта".

Кои са професорите в третото издание “Челисимо” 2022?

Проф. Валентин Радуциу (Румъния/Германия)

Признатият от вестник „Süddeutsche Zeitung“ като „един от най-талантливите виолончелисти в наши дни“, Валентин Радуциу е роден в Мюнхен и получава първите си уроци по виолончело от баща си. Продължава обучението си в Залцбург, Виена и Берлин при Клеменс Хаген, Хайнрих Шиф и Давид Герингас. Лауреат е на множество конкурси, сред които са „Karl Davidov“, „Enescu“, както и наградата „Music Prize of German Business“. Някои от оркестрите на които е бил солист са Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Czech Philharmonic, Deutsche Radiophilharmonie, Münchener Kammerorchester, Camerata Salzburg, Filarmonica Enescu, Radio Symphony Orchestra Bucharest, Hong Kong Sinfonietta и е свирил в някои от най-големите зали в Европа. Радуциу свири на инструмент, направен от Франческо Руджери (Кремона, 1686 година).

Проф. Паскал Краповски (Република Северна Македония)

Паскал Краповски е солист и камерен музикант с международна кариера, свирил на сцени из Европа, Азия и Северна Америка. Роден е в Скопие, където започва да свири на виолончело в класа на Ристо Краповски и Диме Стоянов. Образованието му продължава с бакалавърска и магистърска степен в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София в класа на Проф. Анатоли Кръстев, а след това при Проф. Гал Фаганел в Университета в Северно Колорадо в САЩ. Водач е на виолончеловата група на Македонската Филхармония, както е и е член на трио „Parnasus“ и квартет „Music Progressive“. Освен изпълнителската му дейност, Краповски е и преподавател в Университета „Гоце Делчев“ в Щип и в Държавното училище за музика и балет „Илия Николовски - Луж“ в Скопие.

Проф. Неманя Станкович (Сърбия)

Неманя Станкович е смятан за един от най-изявените сръбски виолончелисти от младото поколение. Учил е в Белград в класа на Проф. Сандра Белич. Завършва Магистърска степен във Виенската консерватория в класа на Проф. Наталия Гутман, а специализацията си продължава в университетът “Моцартеум“ и в “Scuola di Musica di Fiesole“. През 2015 г. защитава докторантура в Университета по изкуства в Белград, където днес е преподавател. Лауреат e на множество международни конкурси, като: “Jeunesses Musicales”, “Johannes Brahms”, “Antonio Janigro” и други. През 2018 г. става „Млад артист на годината“ на списание Muzika Klasika. Солист е на множество оркестри сред които: Belgrade Philharmonic Orchestra, RTS Symphony Orchestra, “Camerata Serbica“, “Chech Virtuos“, “Christianstad Symfoniker” и други.

Доц. д-р Атанас Кръстев (България)

Атанас Кръстев завършва НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“ с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София“- Мадрид и защитава докторат през 2016. От 2021 г.е доцент и преподава виолончело в НМА „Панчо Владигеров“. Води множество майсторски класове в България, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония. Носител е на множество награди от международни конкурси, сред които: Награда за камерна музика в Мадрид, „ Liezen“, „Jeunesses musicale“, Грамота и Награда на Министерството на културата, „Кристална лира“ на СБМТД, „Златен век“ на МК, Златно Перо и др. Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др. Артистичен директор е на виолончеловия фестивал и академия „Челисимо“.

Събитията ще се проведат в три пространства:

  • НМА „Проф. Панчо Владигеров”
  • НМУ „Любомир Пипков”
  • Галерия зала „Оборище 5”

Майсторските класове ще бъдат отворени за студенти, ученици, както и професионални челисти от страната и чужбина.

Каква е програмата?
 
06 Септември – Vivacom Aрт Зала „Оборище 5”, 19.00ч.
Рецитал на Неманя Станкович
В програмата: Йохан Себастиан Бах, Драгана Йованович, Паул Хиндемит, Игор Андрич, Сергей Прокофиев и Гаспар Касадо
07 Септември – зала НМА, 19.00ч.
Камерен концерт „Атанас Кръстев и приятели“
В програмата: Клод Дебюси, Жорж Бизе, Джоакино Росини, Вилхелм Фитценхаген, Давид Попер и др.
08 Септември – Vivacom Aрт Зала „Оборище 5”, 19.00ч.
Рецитал на Валентин Радуциу (виолончело) и Виктория Василенко (пиано)
В програмата: Роберт Шуман, Бохуслав Мартину и Франц Шуберт
09 Септември – Vivacom Aрт Зала „Оборище 5”, 19.00ч.
Концерт на Паскал Краповски (виолончело) и Гергана Несторова (пиано)
В програмата: Франк Бридж, Властимир Николовски, Сергей Прокофиев, Дамян Темков
10 Септември – зала НМА, 19.00ч.
Заключителен гала концерт на най-изявените ученици и студенти от майсторските класове и връчване дипломите.
МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ
09:30 – 12:30 часа; 13:30 – 16:30 часа
Паскал Краповски – 6, 7 и 8 Септември – НМУ
Неманя Станкович – 7, 8 и 9 Септември – НМУ
Валентин Радуциу – 6, 7 и 9 Септември – НМУ
Атанас Кръстев – 6, 7, 8 и 9 Септември – НМА
 
Повече за фестивала, вижте тук- https://cellissimofestival.com/
Ключови думи: