Британецът Джоел Санделсън получи тазгодишната награда „Караян“
Снимка: salzburgerfestspiele.at

Британецът Джоел Санделсън получи тазгодишната награда „Караян“

Връчиха я по време на Залцбургския фестивал

Диригентската награда „Херберт фон Караян“, връчвана от Залцбургския фестивал, тази година отиде при младия британец Джоел Санделсън. Той успя да убеди международното жури, председателствано от маестро Манфред Хонек, дирижирайки прочутия австрийски камерен оркестър „Камерата Залцбург“.

Снимка: slippedisc.com

„Всички кандидати демонстрираха впечатляващо таланта си и показаха, че изкуството на доброто дирижиране има бъдеще“, каза председателят на журито. Конкретно за победителя, той добави: „Санделсън постави вродената си радост от музицирането в служба на самата музика и ясно наложи своите музикални идеи“. Манфред Хонек, който е музикален директор на Питсбъргския симфоничен оркестър, бе посочен да оглави журито за юбилейното десето издание на това престижно състезание за млади диригенти, което сега вече ще се провежда на всеки две години. Още през пролетта на 2020г. членовете на журито избраха полуфиналистите от общо 250 кандидати, но поради пандемията, бе решено т.нар. Концертен уикенд на наградените да се проведе през лятото на тази година – между 7 и 9 август 2021г. Йонас Ерлер от Швейцария и чилиецът Луис Торо Арая бяха сред общо тримата достигнали до финала, а победителят Джоел Санделсън ще получи паричната награда от 15 000 евро, както и ангажимента да дирижира следващия Концерт на наградените през 2022г. по време на фестивала. „Щастлив съм, че получих тази прекрасна награда от институция като Залцбургския фестивал!.. Фактът, че спечелих, беше голяма изненада“, сподели тазгодишният лауреат.

Наградата за млади диригенти на името на Херберт фон Караян (1908–1989) е инициатива на Залцбургския фестивал в сътрудничество с Института „Елиет и Херберт фон Караян“. Това отличие е спомогнало за международната кариера на не един млад диригент, като литовката Мирга Гражините-Тила например, която също е негов носител и която тази година отново се завръща на Фестивала в Залцбург, за да дирижира.

„Според Херберт фон Караян има две качества, които един диригент не може да научи, но пък трябва поначало да притежава: „колко интензивно чувства музиката, която дирижира“ и „колко силно изразява собствената си визия“, припомнят инициаторите на наградата. „Караян е дирижирал 350 концерта и оперни представления на Залцбургския фестивал и беше определяща фигура в историята на институцията“. Освен това, по повод 100-годишнитата си, фестивалът съобщи, че „отдава почит на своя дългогодишен артистичен директор и всеотдаен поддръжник на младите диригентски таланти с реорганизацията на Наградата за млади диригенти Херберт фон Караян“.

Ключови думи: