Брезник отбелязва 100-годишнината от рождението на Лиляна Барева

Брезник отбелязва 100-годишнината от рождението на Лиляна Барева

На 30 ноември 2022г. от 16:00 ч. в Общинския исторически музей- Брезник

Община Брезник, Общинският исторически музей в града и Народно читалище „Просвещение 1870“ организират вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на оперната певица Лиляна Барева /1922-2007/. Проявата предстои на 30 ноември 2022г. от 16:00 ч. в Зала „Военен клуб“. Честването ще премине с участието на Румяна Барева, която е племенница на оперната прима. В културното мероприятие ще се включат и солистите от Софийската опера - Димитър Станчев и Цветан Цветанов, които ще пеят в съпровод на струнен оркестър. 

Събитието ще бъде отбелязано и с откриването на изложбата "Родени в Брезник". В експозицията са представени снимки на изтъкнати личности от града, които са получили обществено признание в различни сфери. 

Лиляна Барева е родена през 1922 г. в семейството на македонски преселници, припомня БТА. В ранните си години живее и учи в Брезник, където прави и първите си изяви като бъдеща оперна певица. През 1947 г. завършва Държавната музикална академия в София. Барева има богат певчески репертоар. Сред най-разпознаваемите й роли на сцената са: Антонида в „Иван Сусанин“ на Глинка, Виолета в „Травиата“ на Верди, Елвира в „Дон Жуан“ на Моцарт и др.

Ключови думи: