Братя Владигерови почитат дядо си във Варна
Снимка: Агенция за българите в чужбина

Братя Владигерови почитат дядо си във Варна

На 1 октомври 2024г. от 18.00ч. в Градска художествена Галерия "Борис Георгиев"

С празничен концерт на 1-ви октомври 2024 година "Братя Владигерови и приятели", отбелязват 125-години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров. Концертът е организиран от Асоциацията на българите по света, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура" и със съдействието на Държавна Опера Варна. 

Домакин на събитието е Градска художествена Галерия "Борис Георгиев" в град Варна. В концерта участват внуците на Панчо Владигеров - Константин, Александър и Екатерина – известни български музиканти от чужбина. Именитата фамилия се изявява и на световните сцени и прославя българската култура по света.

Освен Трио Владигерови в концерта взимат участие сопраното Мария Павлова, актьорът Мариан Маринов, виолончелистът Иво Александров от Софийска филхармония, обоистът Филип Тахмисян от оркестъра на Държавна Опера Варна и контрабасистът Васил Хаджигрудев.

В деня на поезията и музиката, концертът ще започне с първа част, която включва песни от албума на Константин и Александър Владигерови "Магия". Авторите създават музиката в периода на пандемията, по стихове на поета Райнер Мария Рилке. Дискът е с номинация на Opusklassik (Германия) за композитор на годината за 2022 година  (издаден / published - Aparté / Little Tribeca ‘ Paris /2022), а във втора част ще чуете песни и обработки от Панчо Владигеров.

Ключови думи: