Божидар Божкилов: „Соня Йончева е абсолютна оперна прима, но не е дива“

Божидар Божкилов: „Соня Йончева е абсолютна оперна прима, но не е дива“

За благородството, шанса и подадената ръка на Соня Йончева

„Тъкмо бях приет в Академията на „Ла Скала“, но всичко блокира поради пандемията и изпаднахме в една летаргия. Докато бях в София, видях, че Соня Йончева обявява национален конкурс, в който иска да представи заедно със себе си млад български певец. Казах си, че това е много добра възможност. Подадох документите си и започна изчакването“. Така започва историята на Божидар Божкилов, който през 2020г. бе избран от Соня Йончева сред 50 участници в конкурса, с който  оперната прима подкрепя младите български оперни изпълнители. „Соня е абсолютна оперна прима, но не е дива. Тя е един много земен и наясно със себе си човек. Нейният антураж са също такива хора. Покрай нея няма фалш и всичко е много истинско. Преди пресконференцията за концерта в Пловдив, не се бяхме запознавали. Въпреки че съм се срещал с големите известни артисти, очаквах с голямо вълнение тази среща. Тя дойде до мен и ми каза: „Моля те, говори ми на „ти“ и оттам насетне всичко се поуспокои“, припомни Божкилов в ефира на Класик ФМ радио.

Басът бе неин партньор по време на концерта "Завръщане" в Античния театър на Пловдив, с който българското сопрано реши да зарадва почитателите в родния си град. „Досега в кариерно отношение това беше една от най-важните ми изяви“, признава младият талант. „Аз не бях много познат на родната публика, тъй като по-голямата част от моя път до момента е минал навън“, сподели Божкилов.

Той отбеляза значимостта на концерта „Гала в София“, който окачестви като музикалното събитие на 2021г. „Знаковите моменти се отличават от другите. Смятам, че когато се завръщаш на родна сцена, чувството е по-особено, защото винаги искаш да се представиш по най-добрия начин пред родната публика. Едно голямо щастие е да застанеш пред своя народ и да дадеш това от себе си, което даваш по принцип навън, когато си в толкова активна кариера“, коментира младият български бас.

Срещата му с Пласидо Доминго е по време на репетиция на тенора в „Ла Скала“. „Той винаги е отворен към хората, които искат да осъществят комуникация с него. Поговорихме накратко. На тази репетиция ми направи впечатление, че въпреки възрастта си, той е в една изключителна форма, дори като баритон. Това не пречи на човек да се наслади на един изключителен интерпретатор, който продължава да пее със стил, страхотна линия и финес и на мен тази репетиция ми достави удоволствие като слушател“.

Още за общуването си със Соня Йончева и Пласидо Доминго и за творческите си проекти в Миланския оперен театър „Ла Скала“ ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с Божидар Божкилов в звуковия файл под главната снимка.

 

Снимка: Личен архив на Божидар Божкилов

Кой е Божидар Божкилов?

Роденият през 1993 г. в София музикант учи пиано и солфеж от ранна детска възраст, а впоследствие и класическо пеене в НМУ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров“. Божкилов се обучава при изтъкнатите ни артисти Стоян Попов и проф. Нико Исаков. Специализира в Академия „Борис Христов“ в Рим; Академията „Моцарт“ в Екс ан Прованс (Франция); Международната оперна академия в Сулмона (Италия); Международната оперна академия при театър „Джузепе Верди“ в Бусколдо (Италия). Участва в майсторските класове на Анна Томова-Синтова, Михаил Ангелов, Карло Коломбара, Бруна Балиони, Лариса Гергиева, Монсерат Кабайе и др. Обучава се индивидуално при големия бас Боналдо Джайоти в Милано, като същевременно завършва и право.

Оперния му дебют е в поредица спектакли на „Севилският бръснар“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ в италиански продукции, като по това време е само на 19-години. Взема участие в над 15 оперни заглавия и галаконцерти на престижни сцени в България, Австрия, Албания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Франция, Черна гора, Северна Корея и др. Пял е на сцените на Мариинския театър и „Ла Скала“.

Божидар Божкилов печели награди от над 20 международни конкурса за оперни певци в Австрия, България, Италия, Румъния, Русия и САЩ. Министерството на културата на Република България го удостоява с почетен златен медал „100 години Борис Христов“. Божкилов става и носител на Първата национална награда „Панчо Владигеров“, категория „Класическо пеене“, в класацията за студенти, изявени в областта на музиката.

Днес Божидар Божкилов е специализант в Академията на Миланския оперен театър „Ла Скала“ и работи в “Ла Скала” - Милано.

Ключови думи: