Снимка: Cinelibri

"Божествена комедия" е мотото на кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021

Откриването е на 2 октомври от 19ч. в зала 1 на НДК с филма на Пол Верховен "Вендета"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с издателката Жаклин Вагенщайн - основател и директор на фестивала, разположено в звуковия файл под главната снимка!

"Синелибри" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Седмото издание на кино-литературния фестивал ще премине под мотото "Божествена комедия" по повод 700 години от кончината на Данте Алигиери. Сред 49-те филмови заглавия има няколко световни премиери, а над 80% от кинотворбите са премиерни за България и ще бъдат показани у нас веднага след фурора, който предизвикаха на най-елитните международни фестивали.

Конкурсната програма включва 7 отбрани кинопродукции, обединени символично под името „Плеяда“. Сред тях е дългоочакваната комедийна драма „Три етажа“ на известния италиански режисьор Нани Морети, в която участват Рикардо Скамарчо, Маргерита Буй, Алба Роруочър. Прожекцията на 16 октомври в кино „Люмиер“ от 20.00 ч. ще се състои в присъствието на автора на едноименния бестселър Ешкол Нево.

Историята ни запознава с обитателите на жилищна кооперация в Рим и с техните усилия да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи в свят, в който съвместното съществуване се управлява от страх, мнителност и негодувание.

Българската публика ще може да оцени и новия филм на режисьора Жак Одиар („Дийпан“, „Ръжда и кости“), едно от най-интригуващите имена в съвременното европейско кино. Създаден по мотиви от разкази на американския художник на комикси Ейдриън Томин, „Париж, 13-и район“ е решен в монохромна стилистика и преплита истории за любов, секс и самота в една импресия за надеждата и безнадеждността в днешния трескав свят.

По случай 140-ата годишнина от рождението на ненадминатия новелист Стефан Цвайг, "Синелибри" ще излъчи актуалната екранна версия на неговата прочута „Шахматна новела“. Копродукция на Германия и Австрия, филмът на режисьора Филип Щьолцл показва как един адвокат, хвърлен в затвора от нацистите, намира утеха и спасение в света на шаха.

В конкурсната програма фигурира и ексцентричният романс „Историята на жена ми“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди („За тялото и душата“). Адаптация по едноименния роман на Милан Фющ, филмът е копродукция на Германия, Франция, Италия и Унгария с участието на Леа Сейду, Луи Гарел и Жасмин Тринка.

Леа Сейду се появява в още един филм от конкурсната програма на фестивала – става дума за френската драма „Измяна“ с режисьор Арно Десплен, вдъхновена от роман на големия американски писател Филип Рот и също номинирана за „Златна палма“.

В състезателната програма влиза още психологическата драма „Събитието“ на Одри Диван, екранизация на мемоарната книга на Ани Ерно, отличена с награда „Златен лъв“ във Венеция.

В плеядата от заглавия присъства и „Денят на флага“ на Шон Пен, една от най-дискутираните адаптации тази година, чиято официална премиера ще се състои в зала 1 на НДК на 21 октомври от 19.30 ч. след празничната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма.

Заради сложната пандемична обстановка и тази година фестивалът ще се проведе в два формата – на живо и онлайн в платформата Neterra.TV+. Паралелното дигитално издание гарантира възможност максимално широк кръг от зрители, включително от рисковите групи, да се насладят на майсторски литературни адаптации, дело на забележителни кинотворци.

24 филма от програмата на фестивала ще са налични на neterra.tv/plus през октомври, в т. ч. хитови заглавия като „Бенедета“, „Влюбеният Айфел“, „Денят на флага“ и много други.

Екипът на "Синелибри" предвижда строго съблюдаване на противоепидемичните мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите в киносалоните. Билети за прожекциите в столицата зрителите могат да си купят на: https://epaygo.bg/1058124692.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com.

Ключови думи: