Бомсори и Сабине Майер пристигат заедно за концерт със Софийската филхармония

Бомсори и Сабине Майер пристигат заедно за концерт със Софийската филхармония

На 6 юни от 19.00ч. в зала "България" под палката на маестро Найден Тодоров

Звездите на класиката Бомсори и Сабине Майер ще изнесат предстоящия концерт на Софийската филхармония, дирижиран от маестро Найден Тодоров, който в момента е и служебен министър на културата. На 6 юни от 19.00ч. в зала "България" ще звучат обичания Концерт за цигулка от Феликс Менделсон и известния Концерт за кларинет от Карл-Мария фон Вебер, в които двете виртуозни интерпретаторки ще демонстрират своето майсторство и стил. Билети за концерта ще намерите на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Бомсори печели награди на най-престижни международни конкурси за цигулка: „П. И. Чайковски“, „Кралица Елизабет“, „Ян Сибелиус“, „Джоузеф Йоахим“, „Хенрик Виенявски“, „Сендай“, конкурсите в Монреал и др. Получава Наградата за млад артист за 2018 от корейското Министерство на културата, спорта и туризма и Наградата за млад артист за 2019 на Корейската музикална асоциация. През 2020 ѝ е присъдена наградата от Фондация „Платоника“ – „4th G.rium Artists“.

Като солист Бомсори се изявява на сцените на много престижни зали по света с водещи оркестри, сред които са Нюйоркската филхармония, Датският национален оркестър, Симфоничният оркестър на Баварското радио, Московският симфоничен оркестър, Монреалският симфоничен оркестър, Белгийският национален оркестър, Националният филхармоничен оркестър на Варшава, „NDR Радиофилхармони“ – Хановер, Симфоничният оркестър на Финландското радио, Филхармоничният оркестър на Хелзинки, Камерата Залцбург, Мюнхенският камерен оркестър, Базелският камерен оркестър и други. Свири под диригентството на Фабио Луизи, Яп ван Зведен, Марин Алсоп, Василий Петренко, Пабло Херас-Касадо, Хану Линту, Сакари Орамо, Джон Сторгордс, Андрей Борейко, Джанкарло Гереро и други. Гостува на фестивалите в Люцерн, Райнгау, Гщаад, на „Хайделбергер Фрюлинг“, „Рудолфинум“ в Прага и др.

През 2019 тя е резидентен артист-солист на Филхармоничния оркестър на Познан и резидентен-артист на Музикалния фестивал „Изерлон“ в Германия.

През 2017 „Уорнър класик“ издава дебютния албум на Бомсори с Маестро Яцек Капшик и Варшавския филхармоничен оркестър, включващ Концерт за цигулка №2 на Виенявски и Концерт за цигулка №1 на Шостакович. Списанието „BBC Music Magazine“ специално изтъква нейния „центриран и енергичен тон“, а списание „The Strad“ помества рецензия, в която авторът пише: „Не мога да си спомня кога за последно съм се наслаждавал толкова много на концерт“. През 2018 албумът е номиниран за „Fryderyk Music Award“ в категорията “Албум на годината – оркестрова музика“.

През 2019 „Дойче грамофон“ издава втория ѝ албум с творби на Форе, Дебюси, Шимановски и Шопен, пианист е Рафал Блехач. Списание„Грамофон“ определя нейното свирене като „директно и пламенно, с махагонов нюанс на долните регистри, контрастиращи със сладко звънтящи, пеещи високи тонове“. През 2020 печели наградата „Фредерик“ за най-добър полски албум в чужбина.

През февруари 2021 Бомсори подписва в Берлин изключителния договор с лейбъла „Дойче Грамофон“. Тя е фокусният артист на Музикалния фестивал „Рейнгау 2021“ и през същата година започна петгодишно пребиваване на фестивала „Йехуди Менухин“ в Гщаад, Германия, като изпълнител на наследството на големия цигулар.



Сабине Майер е желан солист за всеки оркестър. Благодарение на нея кларинетът - соло инструмент, който преди беше подценяван, отново привлече вниманието на меломаните.
Носителка на осем награди Ехо Класик, Наградата Брамс, френския медал „Кавалер на изкуството и литературата“ и мн. др.

Родена в Крайлсхайм, тя учи при Ото Херман в Щутгарт и Ханс Дайнцер в Хановер, след което започва кариера като оркестров музикант и става член на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

Снимка: Софийска филхармония

През 1982 тя става първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония, поканена лично от Караян. След 9 месеца тя напуска, тъй като става все по-търсена като солистка. В продължение на почти четвърт век тя изнася многобройни концерти в най-престижните музикални центрове на Европа, както и до Бразилия, Израел, Канада, Африка, Австралия, Япония и САЩ. Тя е гостувала с всички оркестри от най-високо ниво в Германия, както и на водещи световни оркестри като Виенската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Симфоничният оркестър NHK в Токио, Оркестъра на Романска Швейцария, Берлинската филхармония, радиооркестрите на Виена, Базел, Варшава, Прага и Будапеща и др.

Сабине Майер е направила множество записи за EMI Classics; тя записва и за Deutsche Grammophon, Sony и Avi-music. Записаният репертоар варира от предкласика до съвременни композиции и включва всички важни пиеси за кларинет.

Ключови думи: