Боби Костадинов и Виктория Василенко- за първи път заедно на една сцена

Боби Костадинов и Виктория Василенко- за първи път заедно на една сцена

На 18 юли 2022г. от 19.30ч. в камерна зала “България”

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Боби Костадинов и Виктория Василенко, разположено в звуковия файл!

На 18 юли 2022г. от 19.30ч. в камерна зала “България” познати и обичани произведения ще заблестят по нов начин в ръцете на младите и талантливи Боби Костадинов и Виктория Василенко. Двамата музиканти за първи път работят заедно и ще дебютират на сцената на Фестивал и академия "Алегра", признаха те в ефира на Classic FM Radio.  В програмата ще прозвучат Франц Шуберт „Arpeggione-Sonata“ in a-minor D 821, Лудвиг ван Бетовен Cello Sonata No. 3 in A-Major Op. 69, Николо Паганини – Вариации на една струна върху тема от операта „Моисей“ от Джоакино Росини,  Жак Офенбах – Баркарола от „Хофманови разкази“, Жером Дюкро – „Бис“ /“Encore”/, Григораш Динику/ Яша Хайфец - Хоро стакато

 Билети са налични на касата на зала “България” и тук

Повече за музикантите:

Боби Костадинов е роден през 1999г. в Лайпциг. Свири на виолончело от 7-годишна възраст – отначало при Свен Шрайбер в Музикалното училще „Й. С. Бах”. След това е приет в класа за даровити деца на Анна Нийбур, а от октомври 2017 учи при проф. Петер Брунс във Висшето училище за музика „Феликс Менделсон-Бартолди“ в родния си град. На конкурса „Jugend musiziert“, Боби Костадинов спечелва и четирите Първи награди на Републиката. През 2014, в струнно дуо със сестра си Диана Костадинова е отличен с почетната насърчителна награда на името на Менделсон. На Общогерманския конкурс през 2016, Боби спечелва Първите награди (с най-висок сбор точки) в две категории – „Солист“ и „Камерна музика с пиано“ и свири съответно и на двата лауреатски концерта. Освен двете Първи награди, той получава още две специални награди на Deutschen Stiftung Musikleben, специалната награда на Хумеловото общество във Ваймар, наградата на Фондация Ingeborg Fahrenkamp-Schäffler, Средногерманското младежко отличие за музика на Фондация Holger Koppe, както и наградата EMCY. От септември 2016 младият челист е стипендиант на Jürgen Ponto-Stiftung. През следващата година Боби Костадинов заедно със сестра си спечелва държавната награда в категорията „Дуо цигулка-виолончело“. На съответстващия конкурс WESPE-Wettbewerb, дуото получава специална награда в категорията „Verfemte Musik“. Освен това сестрата и братът са отличени с поощрителната награда на Lizst-Stiftung Weimar. В периода 2014-17 Боби Костадинов с ансамблите, в които участва, четири поредни пъти спечелва наградата enviaM на състезанието „Musik aus Kommunen“ в Саксония, като през 2014 е със сестра си на големия финал.Нееднократно е вземал участие в MDR-Clara- Tour и е свирил на две от летните концертни поредици на Средногерманското радио (MDR Musiksommer-Konzerten). От 2013 до 2018 Боби свири в Лайпцигския младежки симфоничен оркестър като водач на виолончелите. През 2017 солира на оркестъра с Концерта на Дворжак в Лайпцигския Gewandhaus, в Будапеща и на Wachauer Festival- Nächten. Кулминационна проява през март 2017 е изпълнението на Тройния концерт на Бетовен с Bergischen Symphonikern в рамките на „Marler Debüts“ и на „Jugend brilliert“. Като стипендиант на Deutschen Stiftung Musikleben, Боби Костадинов свири на чело, изработено от Михаел Щюрценхофекер, Cully 2012 от Немския Фонд за музикални инструменти.

Виктория Василенко завършва Национално Музикално Училище “Любомир Пипков”, София в класа по пиано на Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова . Получава Бакалавърска степен към факултет “Музика” на Нов Български Университет. Паралелно с това завършва музикалния колеж “Кралица София”, Мадрид при проф. Дмитрий Башкиров и клавирната академия “Лаго ди Комо”, Италия. През 2021г. завършва специализация в музикалния колеж ”Кралица Елизабет”, Ватерло (Белгия) в класа на проф. Луи Лорти и Аведис Коюмджиан. През юни 2019 завършва магистърска степен в Брюкселската Музикална Академия при проф. Боян Воденичаров. От 2020г. е хоноруван преподавател в клавирна катедра към ИФ и докторант в НМА „Панчо Владигеров“. През 2021г. получава научната и образователна степен „Доктор по музикознание и музикално изкуство“.
Носител на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. Номинирана за млад музикант на годината през 2009 г. През януари 2009 г. става Лауреат на Голямата награда на фондация “Д.Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. Стипендиант на фонадия за млади таланти “Йордан Камджалов”, “1000 стипендии”, “Американска фондация за България”, “Св. Св. Кирил и Методи“. През периода 2016/2018г. Виктория става носител на първа награда на международния конкурс “Джордже Енеску” (Букурещ, Румъния), победител на клавирния конкурс-фестивал “Музикални четвъртъци” (Женева, Швейцария) и носител на престижната награда “Златен век” за млад музикант, с принос към културата и изкуството в България. През 2020г. е удостоена със „Златно перо“ и става носител на голямата награда на дарителски фонд „13 века България“. Концертира на сцени като BOZAR, Flagey, Chateau du Lac, Ghent Opera House, Piano’s Maene, Alte Oper , Auditorio Nacional и Palau de Musica, Atheneum, Teatro de la Maestranza, NYUAD Art center и много други. Солист на: Брюкселски камерен оркестър, Валонски камерен оркестър, Кралски филхармоничен оркестър на Севиля, камерен оркестър на Линкълнууд, Кралски филхармоничен оркестър на Ливърпул, Филхармониченоркестър “Джордже Енеску”, Симфоничен оркестър на Биел, с който записва диск (издаден от Fuga Libera през ноември 2020г.) за проекта “Mozart double concertos” съвместно с Луи Лорти и много други.

Ключови думи: